Този декември Джеймс Камерън ще ни отведе на още едно вълнуващо пътешествие до Пандора с дългоочакваното продължение на "Аватар". И макар мнозина да чакат с нетърпение мига, в който киносалоните най-после ще пуснат в продажба билетите за това незабравимо преживяване, в свое скорошно интервю за "Total Film", цитирано от сп. "Variety", режисьорът предупреди зрителите да не поемат на него в компанията на своите малки наследници.

"Повечето хора си казват: "О, Боже, семейна история на "Disney"? Точно това, от което имаме нужда... Само че тук не става въпрос за такъв тип семейна история, за какъвто предполагат", уточнява създателят на лентата.

Нещо повече, в разговора с медията той сравнява "Пътят на водата" със... "Семейство Сопрано". И ако приемем думите му за истина, а надали някой има основание да не го стори, то тогава той е напълно прав, което означава, че ще бъде по-добре малчуганите да си останат у дома във вечерта на прожекцията. Все пак колкото и страхотен да е криминалният сериал, излъчван в периода от 1999 г. до 2007 г., надали някой родител би желал да покаже на децата си с какво точно се занимава Тони Сопрано и останалата част от екипа му в Ню Джърси, където се развива действието на телевизионната поредица.

Камерън сподели още, че историята в "Аватар 2" ще се разгърне в цели три часа и десет минути, което е с трийсет минути повече от тази, показана в първата част. Продължителността на продукцията я нарежда на второ място по дължина в списъка с филми, заснети от режисьора, веднага след "Титаник", който със своите три часа и двайсет и пет минути продължава да бъде рекордьор в това отношение.

Снимка: БТА / Форум филм

Въпреки че кинодеецът планира да направи още три продължения на визуалния разказ, започнал през 2009 г., истината е, че съдбата на франчайза зависи изцяло от интереса към него, който ще стане ясен от представянето му в бокс-офиса в края на годината. Самият Камерън не крие, че по негово мнение има възможност успехът на новата лента да не бъде толкова голям, колкото бе този на предходната, тъй като премиерните дати на двете са разделени от над десетилетие.

Продължението започва доста години след оригинала, като Джейк Съли (Сам Уортингтън) и Нейтири (Зоуи Салдана) създават собствено семейство и се изправят пред позната заплаха, която застрашава семейството и дома им. Съдейки по трейлъра, очакваме много зрелища и визуално угощение с първокласни ефекти, заедно с напрегната динамика, каквато всъщност и Камерън обеща в интервюто си.

Освен режисьор, той е и част от екипа на сценаристите, допълващ се от Рик Джафа и Аманда Силвър. В главните роли отново ще се превъплътят Сам Уортингтън и Зоуи Салдана, заедно със Сигорни Уивър (която този път ще видим в друг образ), Кейт Уинслет, Мишел Йео, Стивън Ланг, Джовани Рибизи, Еди Фалко, Джак Чемпиън, Джейми Флатърс, Бейли Бас, Уна Чаплин, Джемейн Клемент, Клиф Къртис, Джоел Дейвид Мур, Клоуи Коулман, Си Си Паундър и Мат Джералд.

Снимка: АР/БТА