Няма "никакъв признак" за зараза след пробния рок концерт на закрито в Барселона на 27 март, на който 5000 души танцуваха с маски, но без физическа дистанция.

Целта на експеримента беше да бъде проверено дали концертите са безопасни през пандемията.

След направените PCR тестове на всички участници две седмици след концерта на група "Love of Lesbian" в зала "Палау Сант Жорди", "няма никакъв признак, който да показва, че на събитието е имало предаване на заразата", каза д-р Жозеп Мария Ибре.

Две седмици след музикалното представление са открити шест положителни случая, но организаторите са сигурни, че при четири от тях заразяването е станало извън него.

"С оптимизирана вентилация, антигенни тестове и носене на маски може да бъде гарантирано безопасно пространство", добави д-р Ибре.

Освен вентилацията е контролиран и достъпът до тоалетните.

Всички от публиката са си направили тестове за Covid-19 часове преди него на разкрити за целта три медицински пункта, предава БТА. Резултатите от антигенните тестове са изпращани 10-15 минути по-късно в приложение на мобилните телефони. Тестът и защитна маска за лице са влизали в цената на билетите за концерта, продавани за 23-28 евро.

Снимка: AP/БТА