Международният песенен конкурс "Евровизия 2019" ще се състои на 14 май (вторник), 16 май (четвъртък) и 18 май (събота) в Тел Авив. Това оповести пресслужбата на организаторите.

Вижте снимки от "Евровизия 2018" >>

Решението е взето, след като от израелската обществената корпорацията за радио и телевизионно разпространение "Кан" било поискано да представи най-малко два града-кандидати за провеждане на конкурса. Били разгледани също предложения, свързани с градовете Ерусалим и Ейлат. Организаторите отбелязват, че Тел Авив представил много креативна и привлекателна заявка в съответствие с всички необходими критерии.

Израел получи право за провеждане на конкурса след победата на певицата Нета Барзилай в "Евровизия 2018". След събитието израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща песенният конкурс да бъде проведен в Ерусалим. По-късно вследствие на възраженията на редица страни-участнички в конкурса бе взето решение за провеждането му в друг град.

В средата на август се появиха съмнения, че Израел няма да поеме домакинството на "Евровизия". Министерството на финансите на Израел не пожела да направи компромис и да внесе 12 милиона евро гаранция за провеждането на конкурса.

Ръководството на обществената корпорацията за радио и телевизионно разпространение "Кан" поиска от правителството тази гаранция да бъде внесена от държавата, но имаше сериозно забавяне след крайния срок.