Шпионски игри и маневри, ще радват почитателите на жанра.

Сериалът "Отдел Фалшива самоличност" започва в понеделник, 21 февруари, от 22 ч. по БНТ 1 и ще се излъчва всяка делнична вечер. Петте сезона на френския шпионския сериал, който телевизията ще излъчи, е обявен за лентата с най-големи приходи според френската офис-класация. Сериалът e продуциран от "Канал+", по идея, сценарий и режисура на Ерик Рошан, а в главните роли са Матийо Касовиц, Сара Жиродо, Жан-Пиер Дарусен, Матийо Амалрик. 

Снимка: БНТ

В сериала има сериозно българско присъствие в лицето на Захари Бахаров, който играе главна роля в трети сезон, Александър Сано, Миглен Мирчев, Башар Рахал. Един от операторите на епизодите е Любомир Бахчев. Първият сезон е от 2015 г., а последният пети - от 2020 г., като лентата е заснета в Париж, Алжир, Сирия и Иран. Сериалът е отличен за най-добра роля и най-добър телевизионен сериал от Френския съюз на филмовите критици през 2015 г., избран e за най-добра продукция от Асоциацията на критиците на сериали (2016 г.). Отличен е и с наградата за най-добре продаван сериал в чужбина - награда "Експорт".

Сериалът "Отдел Фалшива самоличност" е "вдъхновен" от съвременни събития и действителни истории на бивши шпиони от Генералната дирекция за външна сигурност на Франция. "Бюрото на легендите" (както е оригиналното френско заглавие) обучава, тренира и внедрява "агенти под прикритие" за дълги мисии на чужди територии с френски интереси като Северна Африка и Средния Изток. Пребивавайки години под фалшива самоличност, тези агенти живеят с "друго аз" и връщането им е трудно - не само географски, но и личностно.

Снимка: БНТ

В основата на сюжета е френското разузнаване и Главната дирекция за външна сигурност и отдел "Фалшива самоличност", който е част от разузнаването, занимавайки се с обучението и внедряването на агенти под прикритие в чужбина. Отделът разработва легендите на агентите до най-малките подробности. Главният герой - Гийом Дебаи, с кодове име "Малотрю", се завръща от шестгодишна мисия в Дамаск. Там е бил преподавател по френски език и е създавал връзки с хора, които биха били полезни на Франция. В Дамаск Малотрю има за любовница - красивата сирийка Надя Ел Мансур, преподавателка по история на изкуството в университета. Неочаквано Надя се появява в Париж и двамата подновяват връзката си. Същевременно в Алжир изчезва агент Циклон, а офицер от тайните служби на Башар Асад започва да изнудва Малотрю.

 

Снимка: БНТ