Новата поредица "Бавни коне" на стрийминг платформата Apple TV+ предлага един не толкова бляскав поглед към британските тайни служби, като се фокусира върху група отегчени неудачници от МИ5.

Сериалът е с участието на носителя на "Оскар" Гари Олдман в ролята на Джаксън Ламб - човек с остър ум, но с лоши маниери, който ръководи екип от провалили се разузнавачи. Те са прехвърлени в гробището на агентите на МИ5 "Слау Хаус", след като са извършили публични гафове, като например да оставят секретни документи във влак или да спят със съпругата на посланик.

Сред тях е Ривър Картрайт (Джак Лоудън), внук на уважаван и вече пенсиониран агент (Джонатан Прайс), който наскоро е провалил специално тренировъчно учение. Нетърпелив да изкупи вината си и да се върне в централата, той вижда своя шанс, когато млад мюсюлмански студент е отвлечен, а изпаднал в немилост журналист го насочва по следите на похитителите.

Първо обаче ще трябва да прокара мисията пред своя занемарен и високопарен шеф, който изглежда се интересува повече от това да се напие и да обижда служителите си, отколкото да върши каквато и да е работа.

"Не знам дали харесвам Джаксън Ламб, но определено много ми допада да го играя", сподели Гари Олдман на премиерата на сериала в Лондон.

Снимка: Официален плакат на сериала / Apple TV+

"Той е небрежен. Освен това бих казал, че е пушач и алкохолик. Предполагам, че вероятно мирише малко на пепелник. Лепкав, потен, с мазна коса. Да играеш Джаксън Ламб е като да киснеш в мръсна вода във ваната. Смея се. Просто се смея и се надяваме да получим дубъл, в който аз не се смея", казва Лоудън, визирайки екранното си партньорство с 64-годишния Олдман.

Заснет по първия роман от поредицата на Мик Херон "Слау Хаус", сериалът в шест части проследява провалилите се шпиони, които изпълняват монотонни ежедневни задачи и избягват предложения за питие след работа.

"Това е персонаж, поставен в офис. Не е като във фантастичния свят на Джеймс Бонд", казва Олдман. "По същество това е нещо като драма на работното място в офиса, чието действие се развива в света на шпионажа. Вероятно това е най-близкото до това какво всъщност е да работиш за службите", допълва Лоудън.

Шоуто, което включва първата тематична песен за телевизионна поредица на фронтмена на "Rolling Stones" Мик Джагър, е с участието и на Кристин Скот Томас, Оливия Кук, Розалинз Елеазар, предава БТА. Вече се снима и втори сезон на сериала.