Претендентът на Германия за надпреварата в категорията за най-добър международен филм на наградите "Оскар" догодина е драмата "А утре целият свят" ("And Tomorrow the Entire World") на режисьорската Юлия фон Хайнц, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Журито, избрало кинотворбата измежду 10 предложения, я определи като "много личен филм с голямо емоционално въздействие".

Драмата "А утре целият свят" проследява историята на студентка по право на име Луиза, въвлечена в леви и антифашистки кръгове. Последвалият ѝ сблъсък с десни популисти и неонацисти отприщва насилие.

Мала Емде се превъплъщава в образа на Луиза във филма, който беше показан премиерно на кинофестивала във Венеция.

"Във време, когато демокрацията е под нарастващ натиск, Фон Хайнц разглежда въпроса дали насилието е оправдано, или дори необходимо", отбеляза журито, оповестявайки избора си.

Академията за кинематографично изкуство и наука, която присъжда наградите "Оскар", ще разгледа предложенията за най-добър международен филм и ще ги сведе до списък от 10 продукции, който ще бъде оповестен на 9 февруари 2021 г. Петимата претенденти за отличието в международната категория ще станат известни на 15 март, когато ще бъдат обявени номинациите за "Оскар". Церемонията за водещите киноотличия е насрочена за 25 април догодина.

Германия за последно спечели наградата през 2006 г. за "Животът на другите" на Флориан Хенкел фон Донерсмарк, припомня агенцията.