Какво става ако просто раздаваш забрани на децата си, без обяснение и без да поискаш да си им приятел и да помогнеш? А как постъпките ти засягат най-близките ти и те плащат цената за твоите желания? Как да разпознаваш капаните и колко е важно да имаш приятели. И какво е любовта, какво е дълг, как се побеждава морската вещица и как се воюва за новите идеи, които искаш да движат и променят света? Тези и още купи въпроси, на които можете да търсите отговор с децата си, предлага малко или много "Малката русалка", която от днес е в кината.

Има достатъчно важни и красиво поднесени моменти, за да се робува на коментарите защо Ариел се играе от тъмнокожа актриса. Това изобщо няма значение. Всичките й сестри, дъщери на морския цар Тритон, в ролята е Хавиер Бардем, са различни, но еднакво красиви - коя с азиатски черти, коя със скандинавски, една от друга по-хубави. 

Снимка: Forum Film Bulgaria

Много музика - част от която приятно реге, песни, закачки и страховити моменти, малко повече от два часа, ще ви държат в плен на разказа. Морската вещица Урсула се играе от Мелиса Макарти, което автоматично означава, че не нито е чак толкова гадна, нито зловеща - Мелиса и нейните тръпчинки и добри очи, известна предимно с комедийните си роли, смекчава злодейската същност и послание на това странно създание между октопод и човек.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Голяма работа е ракът Себастиян, назначен от Тритон, за личен бодигард на вечно разсейващата се Ариел - тя обича да събира по морското дъно предмети от бита на човека, останали след корабокрушения. Винаги навреме за нея са и другите двама бойни другари - чайката Скатъл и рибката Фландър, всичките те отговорници за хумора във филма.

Чаровен е и принц Ерик, който има неочаквано потекло и у него няма никаква сладникавост, ами много човешки и топли черти. 

Снимка: Forum Film Bulgaria

Снимка: Forum Film Bulgaria

Вероятно има една-две сцени, които са излишни, присъства и типичната холивудска разточителност в анимацията от цветни картини, но феерията не е захаросана чак толкова и е приятна. Сценарият на "Малката русалка" е дело на Джейн Голдман (Звезден прах) и Дейвид Магий (Животът на Пи), по приказката на Ханс Кристиян Андерсен. В ролите са Хали Бейли, Хавиер Бардем, Мелиса Макарти и Джона Хауър-Кинг, Давийд Дигс, Джейкъб Трембли, Акуафина, Нома Думензвени, Джуд Акувудике, Лорена Андреа, Кайса Мохамар и др.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Българските дублиращи актьори са невероятни добри и допълват красивото преживяване от екрана. 

В дублираната на български версия ролите озвучават: Димитрина Германова, Виктор Ибришимов, Милица Гладнишка (Георгиева), Мариан Маринов, Тамара Войс, Андрей Манов, Момчил Степанов, Ана-Мария Лалова и др.

Снимка: Forum Film Bulgaria