Говорителят на френското правителство заяви, че е "шокиран" от женомразките и обидни към представителките на нежния пол изказвания, направени от Жерар Депардийо - позиция, контрастираща с тази на президента Еманюел Макрон, който не спира да хвали актьора, обвинен в изнасилване и сексуално посегателство, предаде агенция "Франс прес", цитирана от БТА.

"Тези думи ме шокираха", заяви говорителят Оливие Веран по телевизионния канал БеЕмЕф и по радио ЕрЕмСе.

Той каза също, че "съдът е този, който трябва да се произнесе", визирайки изявленията на актьора, направени в предаване, излъчено в началото на декември м.г. по телевизионния канал Франс 2. В кадрите Жерар Депардийо прави серия обидни забележки по адрес на жените.

В края на декември президентът Еманюел Макрон подкрепи Депардийо, като заяви, че той е "изключителен актьор", с когото Франция се гордее, и осъди "преследването на човека".

Министърката на културата Рима Абдул Малак заяви през декември, че думите на актьора са "позор за Франция".

Дисциплинарната процедура по отнемането на Ордена на Почетния легион на актьора Жерар Депардийо е започнала в края на декември, съобщи в. "Паризиен".

Оливие Веран също така изтъкна, че "когато даден случай е отнесен до съда, той решава, а не вие и не аз. Ние не сме народен съд".

През март 2022 г. срещу него започна разследване по подозрение в изнасилване и сексуално посегателство. По-късно актрисата Шарлот Арну разкри, че тя стои зад тези обвинения. Оттогава над 10 жени са обвинили Депардийо в сексуално насилие.

Актьорът отрича да е извършил каквото и да било нарушение и чрез адвокатите си "категорично отхвърли" обвиненията срещу него. "Никога, абсолютно никога не съм насилвал жена", написа той в писмо от 2 октомври, публикувано във "Фигаро".

Жерар Депардийо не е осъждан по нито едно от обвиненията срещу него.