Култовата немска метъл група "Рамщайн" изнесе снощи първия от двата си концерта в Белград в рамките на европейското си турне "Stadium" и вдигна сръбската столица на крака, съобщи телевизия РТС, цитирана от БТА.

Публиката посрещна известната група с гръмогласни овации и аплодисменти. В началото на концерта вокалът Тил Линдеман изпълни микс от хитове на Рамщайн - Ramm 4. Последваха хитовете Links 2 3 4 и Keine Lust.

Спектакълът беше придружен от пиротехника и богати светлинни ефекти, чиято реализация отне около седем месеца, за което отговаряха 18 висококвалифицирани инженери. Освен с характерното си звучене и съчетание на алтърнатив и груув метъл с електро-индъстриъл и техно елементи, "Рамщайн" са известни с впечатляващи сценични изпълнения, поради което вземат огромно количество техника и технологии със себе си на турнетата.

Сцената, озвучителната система и всичко необходимо на немската група за концертите в Белград, се събраха в 77 камиона. Към внушителната звукова система от два милиона вата трябва да се добавят над 1000 литра гориво, необходимо за пиротехническите ефекти.

В рамките на два дни, според изчисленията на организаторите и хотелиерите, в Белград са пристигнали около 120 000 души от цяла Европа. Градската служба за спешна помощ имаше няколко намеси на снощния концерт, главно поради сбивания или пиянство, съобщи телевизия Ен 1. От службата съобщиха, че на втория концерт на групата тази вечер в белградския район Ушче ще има дежурен екип, тъй като се очаква да дойдат много хора.

"Рамщайн" са основният представител на специфичния жанр на "новата немска твърдост" (Neue Deutsche Härte), а от 2000-те пробиват на световната мейнстрийм сцена с хитовете Du Hast, Mutter, Sonne, Ich Will, Engel, Feuer frei, Америка. Те са известни със своите противоречиви текстове и музикални видеоклипове, като парчето Deutchland, което предизвика много бурна реакция по време на изпълнението.