Границата между киното и видео игрите скоро ще изчезне, каза продуценът Крис Меледандри във връзка с излизането на екран на анимацията "Супер Марио Bros.: Филмът" за водещия персонаж на "Nintendo", предадават чуждестранните медии.

"Мисля, че има естествена еволюция към размиване на границите", добави основателят на студио "Illumonation", което е копродуцент на лентата след шестгодишно сътрудничество със създателя на Супер Марио Шигеру Миямото.

"Започваме да виждаме игри с такова действие в реално време, че визуалното им качество е просто зашеметяващо", отбелязва той. "Виждаме игри, които интегрират разказа по много ефективен начин. Започваме да виждаме художници, които работят и в двата свята."

Стоящото зад успеха на "Аз, проклетникът" и "Миньоните" парижко кино студио се е заело с мита за Марио със същата амбиция за смесване на жанровете. Благодарение на репутацията си то осигурява изявени актьори, които да озвучат героите - Крис Прат за малкия водопроводчик и Джак Блек за злия Баузър.

Снимка: АР/БТА

Успехът далеч не е гарантиран, като се има предвид провалът на първата адаптация на приключенията на Супер Марио на голям екран през 1993 г. Студиото умишлено игнорира този предшественик.

Оттогава на големия екран или в сериали са се появили и други адаптации на видеоигри, като "Лара Крофт: Томб Рейдър" и "Warcraft".

За Крис Меледандри създаването на филм по видеоигра е "напълно възможно", при условие че продуцентите си сътрудничат със създателите на играта, предава БТА. Този метод невинаги се прилага от Холивуд. Макар че качеството на игрите непрекъснато се повишава и се доближава до това на киното, пренасянето на интерактивността на видеоигрите във филм остава предизвикателство, каза продуцентът.