Рок групата "Грийн дей" ще бъде хедлайнер на глобален концерт за климата, подкрепен от Съвета на ООН по правата на човека, във вторник в прочутата зала "Филмор" в Сан Франциско, съобщава АП.

Концертът, чийто съорганизатор е Националната звукозаписна академия, има за цел да привлече вниманието към неравенствата по света, изострени от изменението на климата.

Шоуто ще бъде открито от "Ултра Кю", алтернативна рок група, ръководена от сина на вокалиста на "Грийн дей" Били Джо Армстронг - Джейкъб Дейнджър.

Постъпленията от концерта ще бъдат насочени към инициативи на ООН за правата на човека в областта на климатичната справедливост и към фонда за климата "МюзиКеърс" (MusiCares) в полза на музиканти, засегнати от изменението на климата.

Глобалният алианс за климата Right Here, Right Now ще отличи музикантите от "Грийн дей" за техния "ангажимент към социалната справедливост и екологичните каузи", се посочва в съобщение за пресата.

"Като световноизвестни артисти и активисти "Грийн дей" продължават да използват голямото си влияние и платформа, за да привлекат вниманието към въздействието на изменението на климата върху хората и околната среда", се казва в изявлението на Фолкер Тюрк, върховен комисар на ООН по правата на човека.

"Организацията на обединените нации е основана в Сан Франциско преди почти 80 години, за да защитава човешките права и достойнство от кризи и трагедии. Съвсем уместно е да се върнем в Сан Франциско", каза той, пише БТА.

"Музиката е едно от най-големите богатства на човечеството. Тя движи света", добави Харви Мейсън младши, главен изпълнителен директор на Звукозаписната академия. "И ние сме благодарни на "Грийн дей" за дългогодишната отдаденост на насърчаването на социалната справедливост", добави той.