Откакто си подсигури слава с "Междузвездни войни", Харисън Форд до голяма степен предпочита големия пред малкия екран. С уестърна "1923" актьорът обаче прие да се завърне в телевизията, още едно доказателство за притегателната сила на американските сериали, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Поредицата, която тръгва по "Парамаунт плюс" в неделя, е спин-оф на хитовия сериал "Йелоустоун" за американския Запад и неговата дива природа. В нея семейството каубои Дътън са отдадени на защитата на огромното си ранчо в Монтана.

Хелън Мирън и Харисън Форд

Снимка: БТА

Вместо към съвременните приключения в "Йелоустоун", сериалът "1923" се връща към корените на династията в началото на 20-и век. Харисън Форд е в ролята на патриарха Джейкъб Дътън, който заедно със съпругата си Кара, в образа на която се превъплъщава носителката на "Оскар" Хелън Мирън, се опитва да защити земята и ранчото си от многобройни хищници - както животни, така и хора.

Благодарение на качеството на сценария си телевизионното приключение убеди Харисън Форд временно да загърби традиционното кино.

Джулия Шлепфър

Снимка: БТА

"Просто открих страхотен стил на писане в телевизията. Именно това ме накара да го направя", каза Харисън Форд, прочул се с ролите на Хан Соло и Индиана Джоунс, в интервю за агенцията по време на премиерната прожекция в Лос Анджелис.

80-годишният Форд за последно се е снимал в телевизията през 70-те години на миналия век, преди сагата "Междузвездни войни" да го изстреля на холивудския небосклон. 

Актьорът не изоставя и големия екран. Почитателите му скоро ще го видят в петия филм от поредицата за приключенията на Индиана Джоунс, както и в няколко продукции на "Марвел", в които ще изпълнява второстепенна роля.

Снимка: БТА

Участието му в "1923" обаче затвърждава вече неизбежния характер на американските сериали в "златния век на телевизията" в Холивуд.

От Ал Пачино до Мерил Стрийп - големи имена се ориентират към телевизионните сериали, особено след като ожесточената конкуренция между богатите стрийминг гиганти "Нетфликс", "Амазон Прайм" и "Епъл Ти Ви плюс", както и безброй нови конкуренти, принуждава всички платформи да надминават себе си.