Херцогинята на Корнуол Камила отправи призив към театралните актьори да останат силни на фона на предизвикателствата, пред които ги изправя коронавирусната пандемия, говорейки на виртуална церемония за престижните награди "Лорънс Оливие".

Съпругата на британския престолонаследник принц Чарлз обяви за носител на един от специалните призове текстописеца Дон Блек.

"Искам да благодаря на всички, чиято професия е театърът, за решителността и гъвкавостта. Моля, останете силни, имаме нужда от вас и ни липсвате", сподели херцогинята на Корнуол Камила.

Лондонските театри получиха възможност да заработят отново пред ограничена публика в средата на август, но на практика само малък брой се възползваха от нея.

Дон Блек беше почетен за творчеството си, включващо тематичните песни, написал заедно с композитора Джон Бари за филмите "Операция "Мълния" и "Диамантите са вечни" от поредицата за приключенията на Джеймс Бонд.

Сред останалите носители на награди се нареди актьорът Иън Маккелън ("Властелинът на пръстените", "Х-Мен"). Ветеранът получи признание за самостоятелното си турне по случай 80-ия си юбилей, пише БТА. Това е седма награда "Лорънс Оливие" за Маккелън.

За най-добър актьор и актриса бяха обявени Шарън Кларк и Андрю Скот съответно за изпълненията им в постановките "Смъртта на търговския пътник" на Артър Милър и "Present Laughter" на Ноел Кауърд.

За най-добър нов мюзикъл беше избран "Скъпи Евън Хансен".

Хореографът Матю Борн стана лауреатът на най-много награди "Лорънс Оливие", след като беше удостоен с девето отличие за хореографията на "Мери Попинз" заедно със Стивън Меър.

По план церемонията за най-престижните британски театрални призове трябваше да бъде организирана в началото на април, но беше отложена заради коронавирусната пандемия.

Наградите "Лорънс Оливие", кръстени на легендарния британски театрален и филмов актьор, са учредени през 1976 г.