Американските киностудиа "Сънсет" ще вложат с подкрепата на инвестиционен фонд повече от 700 милиона британски лири в обект близо до Лондон за снимане на филми и сериали, съобщи АФП.

Очаква се това да създаде 4500 работни места. Съобщението потвърждава интереса на Холивуд към Великобритания.

Теренът в Хъртфордшир, на по-малко от 30 км северно от Лондон, е придобит за 120 милиона лири от инвестиционните компании "Блекстоун" и "Хъдсън пасифик пропъртис".

Проектът е първият извън САЩ за студиата "Сънсет". Те са известни със заснемането на мюзикъла "La La Land" и филма "Когато Хари срещна Сали". Надяват се това да станат едни от най-заетите филмови и телевизионни студиа в света.

Проектът ще носи повече от 300 милиона британски лири на местната икономика, освен че ще създаде поне 4500 работни места.

От няколко години проектите за киностудиа се увеличават във Великобритания, докато успехът на платформи като Нетфликс, Амазон прайм и Дисни+ предизвиква голяма конкуренция в заснемането на филми и сериали.

Телевизионният канал Скай започна строеж на сови студиа, които ще започнат да работят през 2022 г. На изток от британската столица "Хакман кепитъл партнърс" започна строеж на студиа на стойност 300 милиона лири, като се надява те да станат "Лондонският Холивуд", след като започнат работа също през 2022 г.

Нетфликс сключи договор със студиата "Шепъртън", които са западно от Лондон, а "Дисни" - с известните студиа "Пайнуд".

Инвестициите в снимките на продукции като "Джурасик свят: Господство", "Мисията невъзможна 7", "Батман" достигнаха 2,34 милиарда лири през 2020 г. във Великобритания. През 2019 г. те бяха още повече - три милиарда, но намаляха заради пандемията.