Германски експерти отправят предупреждение за потенциални психологически травми при малки деца от гледането на популярния сериал "Игра на калмари", съобщава БТА.

"Телевизионното предаване може да има сериозен травмиращ ефект върху психиката на децата, особено ако са под 10-годишна възраст. Гледането му може да предизвика сънуването на кошмари през нощта", казва Мая Гец, медиен експерт в Централния институт за младежка и образователна телевизия на Баварската телевизионна компания.

Експертите смятат, че многобройните сцени на насилие в "Игра на калмари" водят до голям психологически стрес у децата, които не могат правилно да интерпретират случващото се на екрана поради недостатъчно зрялата си психика.

"Децата не са в състояние да схванат факта, че насилието в сериала се използва като начин за критика на обществения ред", каза ръководителят на катедрата по детска и юношеска психотерапия в университета "Гьоте" във Франкфурт на Майн Катаюн Линденберг. Експертката допълва, че характерният за телевизионното предаване начин за изобразяване на насилие може да доведе до увеличаване на детската агресия.

Снимка: Стопкадър Netflix

Според съобщения в германските медии в детски градини и училища в Германия вече са отбелязани случаи на възпроизвеждане на опасните игри от поредицата.

За да бъде сведена до минимум възможната вреда за децата, психолозите препоръчват подрастващите да бъдат убедени доброволно да се откажат от гледането на сериала.

"Без доброволен отказ е невъзможно да се гарантира, че децата няма да намерят поредицата или отделни сцени от нея в интернет, особено след като стрийминг платформата "Нетфликс", която я излъчва, няма функция за родителски контрол", отбелязва Гец.

Сериалът вече е масово разпространен: "игрите" от него се играят във видеоиграта "Майнкрафт", а платформите ТикТок и Инстаграм изобилстват от мемета (изображения с хумористично съдържание), свързани с шоуто, което освен това винаги може да се гледа с приятели или роднини.

В случай че не е било възможно да се предпази детето от гледане на "Играта на калмари" и психологическото му състояние се е влошило, експертите съветват да му се помогне да разбере какво е видяло. "Ако не можете да избегнете гледането на това шоу, най-важното е да обсъдите с децата събитията, които са се случили на екрана", казва в заключение Гец.

Снимка: Getty Images

Южнокорейският сериал "Игра на калмари" беше излъчен за първи път по "Нетфликс" на 17 септември, а седмица по-късно достигна първото място по гледаемост сред всички продукции на стрийминг платформата. Поредицата оглави не само глобалния рейтинг, но и списъците с популярност в повечето отделни страни, включително САЩ и Русия.

Сериалът проследява тайна надпревара за оцеляване, в която хора, хванати в капана на дългове, рискуват живота си, като участват в детски игри, за да спечелят огромна парична награда. Състезанието не предоставя на участниците втори шанс: тези, които не успеят да преминат в следващия кръг, биват елиминирани.

Междувременно стана ясно, че стрийминг платформата "Нетфликс" обмисля възможността за допълнителни възнаграждения на създателите на "Игра на калмари", чиито стойност и срок за получаване не се посочват.

Според южнокорейската агенция Йонхап решението е дошло на фона на критики към стрийминг платформата за отказа да предостави допълнително заплащане на създателите на свръхуспешния сериал.

"Игра на калмари" донесе на "Нетфликс" печалба от над 900 милиона долара, докато разходите за създаване на сериала са 21 милиона долара. Досега създателите му не са получавали допълнителни плащания.