Краят е близо. "Игра на тронове" се завръща на нашите екрани на 15 април с последния си сезон. Финалът на една ера идва и всички фенове на поредицата на HBO "Игра на тронове" тръпнат в очакване на началото на края.

Вижте снимки от премиерата на сезон 8 >>

Може да се каже, че никой не знае как ще се разгърнат последните шест епизода, но веднъж след като прахът и снегът завладеят Вестерос, или каквото е останало от него, и съдбите на Старкове, Ланистъри и Таргариени са решени, един въпрос ще остане: За какво ще говорим след това?

След сравнително скромния си дебют през 2011 г. сагата "Игра на тронове" се превърна в културен феномен. Сериалът, базиран на книгата на Дж. Р. Р. Мартин "Песен а огън и лед", привидно е фентъзи, пълно в дракони, великани и мистицизъм, но в същото време е и политическа драма, в която воюващото кралство напомня на Великобритания - с хилядолетна и комплексна история и много натрупвания.

Освен това "Игра на тронове" е тв шоуто, което най-много се доближава до блокбастър - сериал, продуциран така, че да конкурира най-големите бюджетни филми. От друга страна е продукция, която милионите ѝ отдадени фенове очакват с нетърпение всеки следващ епизод, седмица след седмица.

Докато чакаме началото на новия сезон искаме да споделим с вас няколко любопитни факта и цифри, които показват мащаба на продукцията през последните 9 години.

"Игра на тронове", чийто първи епизод бе с премиера на 17 април, 2011 година се излъчва в 207 държави и територии. Гледаемостта на всички сезони до момента само за Щатите е 133,1 милиона (първи сезон - 9.3 млн.; втори сезон - 11.6 млн.; трети сезон - 14.4 млн.; четвърти сезон - 19.1 млн; пети сезон - 20.2 млн; шести сезон - 25.7 млн.; седми сезон - 32.8 млн.)

С повече от 100 лиценза за излъчване по света "Игра на тронове" е най-популярното заглавие в историята на HBO.

За всичките си осем сезона "Игра на тронове" е сниман в 10 държави: Северна Ирландия, Република Ирландия, Мароко, Малта, Испания, Хърватия, Исландия, Щатите, Канада и Шотландия. Първенец по брой локации за снимки е Северна Ирландия с цели 49. Белфаст, в Северна Ирландия е домът на Titanic Studios, където има шест снимачни платформи, в които са изградени Зимен хребет, Кралски чертог, Великата септа на Бейлор, Залата на лицата, Къщата на черното и бялото, и иконичната Тронна зала.

Постпродукцията на сезоните отнема доста седмици, чийто брой нараства с всеки следващ сезон: първи сезон - 17 седмици; втори - 21; трети - 20; четвърти - 21; пети - 22; шести - 24; седми - 30, а постпродукцията на финалния осми сезон отнема цели 42 седмици.

За всички осем сезона само в Северна Ирландия към редовния снимачен екип са ползвани 12,986 статисти. По време на осмия сезон за различни сцени в Северна Ирландия са ползвани близо 2 тона гумен материал и 1,5 тона метал за оръжия и са излети 1,300 бойни щита. Отделно за финалните 6 епизода са ползвани над 18 000 литра фалшива кръв, 40 километра плат за костюми; 21 000 свещи и 37 км въжета за прикрепване на различни конструкции.

За впечатляващите визуални ефекти на сериала са работили 40 специализирани студиа от 13 държави, сред които от Испания, Германия, Нова Зеландия, Китай, Швеция и Индия.

От четвърти сезон насам екипът, грижещ се за сценичните маски и протези, изразходва близо 11 000 килограма силикон. Най-дългото поставяне на сценичен грим е било за актьорите, в роля на Децата на гората - цели 7 часа на човек. Над 12 000 перуки са ползвани през сезоните, а финалният вид на отличаващата се прическа на Денерис отнема повече от два месеца проби и тестване и седем прототипа.

За седемте сезона до момента "Игра на тронове" има 132 номинации за Еми, от които печели 47, а Питър Динклидж е носител на "Златен глобус" за ролята си на Тирион Ланистър.

Премиерата у нас на осмия и финален сезон на Игра на тронове" е на 15 април - в 4:00 часа сутринта по HBO, от когато ще е достъпен и в HBO GO, и отново в 21:00 часа по HBO.

И докато "Игра на тронове" променя телевизията, е вярно, че и самата телевизия се е променила по време на шоуто. И докато войните между фракциите на Седемте кралства на Вестерос бушуваха, стрийминг услугите, които позволяват на зрителите не да чакат всеки епизод в уречен ден и час, а да зередят всички серии в удобно за тях време, завладяха пространството. Имаме един уикенд време да си припомним как се разви до момента една от най-епичните истории от света на сериалите. Всички 67 епизода от 7-те сезона до момента са налични в онлайн стрийминг платформата HBO GO.