Сериалът "Игра на тронове" на американската кабелна телевизия HBO бе удостоен с награда Еми за най-добър драматичен сериал на 70-ата церемония за наградите Еми, която се проведе снощи в театъра "Майкрософт" в Лос Анджелис.

Вижте снимки >>

За трети път "Игра на тронове" получава наградата Еми в тази категория. Отличието е смятано за еквивалент на Оскарите. Филмът имаше общо 22 номинации. Той победи в битката за най-добър драматичен сериал продукциите "Американците", "Короната", "Историята на прислужницата", "Странни неща", "Западен свят" и "Това сме ние", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В категорията за най-добър комедиен сериал отличието грабна "Прекрасната г-жа Мейзъл" на Амазон - история за еврейска съпруга, мамена и изоставена от мъжа си, която започва нов живот и поражда скандал. Продукцията победи в надпревара с комедийните сериали "Атланта", "Бари," "Чернеещ," "Успокой топката", "Блясък", "Силициевата долина", "Непобедимата Кими Шмит".

В категорията за най-добър минисериал победи продукцията на канала FX "Убийството на Джани Версаче".

В актьорските категории британската актриса Клеър Фой получи наградата "Еми" за най-добра актриса в драматичен сериал за ролята ѝ на младата кралица Елизабет Втора в драматичния сериал "Короната". Сериалът на стрийминг канала Нетфликс стана трамплин за 34-годишната актриса, участвала преди това в британски телевизионни филми.

Британският актьор Матю Рис бе удостоен с "Еми" за най-добър актьор в драматичен сериал за ролята му в "Американците" - сага за съветските шпиони от КГБ в САЩ през Студената война, чийто шести и последен сезон завърши през пролетта.

Танди Нютън получи "Еми" за най-добра актриса в поддържаща роля в драматичен сериал за ролята ѝ в "Западен свят". Наградата "Еми" за най-добър актьор в поддържаща роля в драматичен сериал бе присъдена на Питър Динклидж за ролята му в "Игра на тронове".

Снимка: AP/БТА

В актьорските категории за комедийни сериали за най-добра актриса бе обявена Рейчъл Броснахън за "Прекрасната г-жа Мейзъл". За най-добър актьор в комедиен сериал бе отличен Бил Хейдър за "Бари". Хенри Уинклър получи отличието за най-добър актьор в поддържаща роля в комедиен сериал за "Бари". Алекс Борстейн получи отличието за най-добра актриса в комедиен сериал за "Прекрасната г-жа Мейзъл".

При минисериалите за най-добър актьор бе обявен Дарън Крис за "Убийството на Джани Версаче", а за най-добра актриса Реджина Кинг за "Седем секунди". В поддържащите роли там бяха отличени Джеф Даниълс и Мерит Уивър за минисериала "Забравени от бога".

За режисура за драматичен сериал бе отличен Стивън Долдри за "Короната", а за комедиен сериал Ейми Шърман-Паладино за "Прекрасната г-жа Мейзъл".

Това бяха 70-ите награди Еми, връчвани от Академията за телевизионно изкуство и наука на САЩ.

Любопитното бе, че по време на церемонията не беше споменат Доналд Тръмп. Това се случва за първи път на наградни церемонии, откакто той бе избран за президент. Досега всяко раздаване на награди в САЩ бе повод за критики по негов адрес.

Като цяло на церемонията за наградите Еми големите победители бяха каналите Netflix и HBO, които получиха по общо 23 отличия в различни категории, отбелязва Ройтерс. Досега HBO в продължение на 16 години печелеше най-много награди Еми.