Любителите на криминални истории няма да скучаят и да чакат дълго за поредната порция загадки за малките сиви клети. Още един харизматичен образ, на детектив, ще омайва от малкия екран. На 14 март по "Epic Drama" започва "Инспектор Далглиш" - нова тв адаптация по международната бестселър поредица на П. Д. Джеймс. Редом с Агата Кристи, безспорно П. Д. Джеймс е една от гранд дамите на английската детективска литература, а главен инспектор Далглиш, когото тя създава, описва като човек "с парче лед в сърцето".

В главната роля е британският актьор Бърти Карвел ("Сивият кон" по Агата Кристи, "Доктор Фостър". Действието се развива приблизително по времето на това в "Ендевър" - Англия от 1970-те. Снимките са правени изцяло на терен в Северна Ирландия, а историите са разказани от перспективата на енигматичния литературен детектив. Всеки случай има уникална сценография и изключителен актьорски състав.

Далглиш скърби. "Любимата му съпруга умира неотдавна при раждането на детето им, малко преди началото на историята тук", разкрива актьорът Бърти Карвел, когото може да сте забелязали и в сериалите "The Sister" или "Baghdad Central".

"Първият сезон, който се състои от три епизода с продължителност от 2 часа всеки, ни показва годината след тази трагична случка в личния му живот. В средата на живота му, има смърт" казва актьорът. Според Карвел, този детектив, който е и поет, е истинска аномалия с много противоречия в характера, които именно го правят толкова привлекателен и дават необикновена дълбочина на сериала.

Снимка: Epic Drama

В пилотния епизод - "Наметалото на нощта", попадаме в Найтингейл Хаус, където млади жени се обучават да бъдат медицински сестри. Когато една от възпитаничките е убита, именно от Адам Далглиш зависи да разкрие убиеца, който изглежда решен да предписва "убийство" за всяка болежка.

Във втората част действието се развива по крайбрежието на Дорсет - това е мрачна история с разследване на странен дом за хора със специални нужди, където грижовното общество не е толкова грижовно, колкото изглежда.

Снимка: Epic Drama

В последния епизод двама мъже лежат в локва кръв в църквата Сейнт Матюс в Падингтън. Единият е бездомен пенсионер, другият - кралски министър. Далглиш трябва да се рови в грозни и опасни семейни тайни, за да изправи убиеца им пред правосъдието.

Снимка: Epic Drama

В актьорския състав са и Джеръми Ървайн (Mamma Mia! Here We Go Again, Treadstone) като сержант Чарз Мастерсън, както и Карлис Пиър (Viewpoint, The Feed).

Изпълнителният продуцент Елейн Пайк казва: "Говорихме много за това как да адаптираме наследството на П. Д. Джеймс. Усещахме, че историите са изключително силни. Искам да подчертая, че се стремяхме да направим адаптацията в епоха - чувствахме, че има нещо специално в това да се случват в 1970-те и 1980-те".