Испания изрази готовност да помогне на Украйна в организацията на конкурса "Евровизия" през 2023 г., както и да го приеме, ако това се наложи, съобщи "El Periódico".

Изданието цитира Ева Мора, ръководител на испанската делегация в Италия, и Мария Ейсагире, директор по комуникациите в обществената компания за радио и телевизия RTVE.

"RTVE предлага да подкрепи Украйна във всичко, свързано с организацията, и в случай, че се наложи, бихме могли да сме домакин на следващото издание на "Евровизия", каза тя.

Представителката на Испания Чанел с песента "SloMo" зае трета позиция на проведеното състезание в Торино, спечелено от украинския "Оркестър Калуш" със "Стефания". На втора позиция се класира изпълнителят от Обединеното кралство Сам Райдър със "Space Man".

Това е най-доброто представяне на Испания в "Евровизия" за последните 27 години, отбелязва "El Periódico".

Правилата на песенния конкурс предвиждат страната-победител да бъде домакин на надпреварата следващата година. Украйна се надява да може да организира форума, въпреки тежката ситуация заради продължаващата руска инвазия.

Представителката на Испания Чанел представя песента си "SloMo"

Снимка: АР/БТА

"Нашият кураж впечатлява света, нашата музика покорява Европа! Следващата година Украйна ще бъде домакин на песенния конкурс "Евровизия", заяви президентът Володимир Зеленски в онлайн приветствието си към "Оркестър Калуш".

Световните лидери поздравиха Украйна за победата на страната в конкурса, предадоха информационните агенции. В разпространено изявление на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се казва, че песента на "Оркестър Калуш" "спечели нашите сърца". "Празнуваме вашата победа по целия свят... ЕС е с вас", се казва в него.

Британският премиер Борис Джонсън публикува поздрава си в Twitter. Според него победата "е ясно отражение не само на вашия талант, но и на непоколебимата подкрепа за вашата борба за свобода". "Поздравления за Украйна за победата в конкурса за песен на Евровизия 2022", написа Джонсън в социалната мрежа. "Това е ясно отражение не само на вашия талант, но и на непоколебимата подкрепа за вашата борба за свобода".

Красива песен, която показва храбростта на Украйна, заяви заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана в Берлин, където е за среща на външните министри на страните от Алианса, предава БТА. "Бих искал да поздравя Украйна за победата в конкурса "Евровизия"... Видяхме огромната обществена подкрепа от цяла Европа и Австралия за храбростта ... Разбира се, песента беше красива", каза той, цитиран от Ройтерс.

Представителката на Испания Чанел представя песента си "SloMo"

Снимка: АР/БТА