Ресторант "Остерия франческана" в италианския град Модена беше обявен за най-добрия в света на церемония в Билбао.

Заведението на авангардния кулинар Масимо Ботура за втори път оглавява класацията за 50-те най-добри ресторанта в света, след като получи титлата и през 2016 г.

Класацията се изготвя от 2002 г. от сп. "Restaurant" на британската медийна група "Уилям Рийд" след допитване сред 1000 майстори готвачи, кулинарни критици и експерти от цял свят.

Според организаторите на наградната церемония ресторант "Остерия франческана" предлага умело съчетание между традиция и "пламенно" новаторство, философски концепции и старомоден привкус, топлота и дързост.

Второ място в тазгодишната класация заема испанският ресторант "Ел Селер де Кан Рока". Заведението на тримата братя Рока беше първенец през 2013 и 2015 г.

На трета позиция е ресторант "Миразюр" на Френската ривиера.

Миналогодишният първенец - ресторант "Илевън Медисън парк" в Ню Йорк, тази година заема четвърто място.

Единственото азиатско заведение в топ 10 е класираният на пета позиция индийски ресторант "Гаган" в Банкок на прогресивния кулинар Гаган Ананд.

Перу фигурира с два ресторанта в челната десетка - "Сентрал" и "Майдо, класирани съответно на шесто и седмо място, съобщават от БТА.

Осма позиция кулинарните експерти отреждат на парижкия ресторант "Арпеж" на майстора готвач Ален Пасар, известен с това, че предлага на клиентите си пресни зеленчуци, отгледани в собствените му стопанства.

Топ десет допълват два ресторанта в Баската автономна област - "Мугариц", сравняван от експертите с изследователска лаборатория заради новаторството и креативността си, и "Асадор Етксебари", в който дори сладоледът се приготвя на барбекю.