В документалната поредица на WNESS TV "Изгряващи звезди" Елена Яръмова ни среща с 16-годишната Аглея Канева и 15-годишния Александър Вичев - две напълно различни, но взаимно допълващи се вселени. Магичното перкусионно дуо, което кара всеки да почувства красотата на звука. Лея и Александър са виртуози в магията с ударни инструменти, овладели до съвършенство техниката на свирене. А музиката им, тя покорява нови и нови върхове.

Лея е буря - връхлита те, завихря се около теб и те отнася на далеч с енергията си. Александър е тишината, спокойствието, изгревът след бурята. Две различни полукълба на един и същи свят.

"Много е важно да се допълваме, защото ако човекът срещу теб не те усеща и не е на същите честоти като теб, няма как да стане хубава музика", споделя Лея.

"Най-важно за нас е да излизаме на сцена, а най-голямото удоволствие е свиренето със симфоничен оркестър. Това е цялата идея - музиката и интерпретацията. Надявам се хората да оценяват труда, който полагаме и ние да изпълняваме произведенията, както трябва", казва Александър.

Александър Вичев, Елена Яръмова, Аглея Канева

Източник: Wness TV

Двамата виртуози свирят в ансамбъл за ударни инструменти "Престо" на НУМТИ "Добрин Петков"- Пловдив. Техен преподавател е носителят на "Кристална Лира 2022" за педагог Пенчо Пенчев. На 19 декември Аглея Канева и Александър Вичев ще участват в благотворителен коледен джаз концерт с кауза, организиран от джаз музиканта Боби Вълчев.

Аглея Канева и Александър Вичев

Източник: Wness TV

Благотворителната инициатива е за закупуването на вибрафон за училището. Този, който в момента се използва, е от далечната 1975 г. За целта е нужна сумата от 10 000 лева. И макар преподавателят им Пенчо Пенчев да е изработил сам два от инструментите, с които перкусионното дуо свири, то неговите възможности са ограничени. Барабаните и микробусът, с който ансамбъл "Престо" пътува по участия, също са закупени от Пенчо Пенчев.

"Нощ на звездите 2023" на Фондация "Енчо Керязов"

Източник: Wness TV

"Защо съм започнал да произвеждам инструментите и защо е тази каузa?  Защото e невъзможно музикалното училище да купи толкова много инструменти за толкова много деца. Благодаря на директора на училището Нели Попова-Коева, защото тя е винаги зад нас", споделя Пенчо Пенчев.

Александър Вичев, Пенчо Пенчев и Аглея Канева

Източник: Wness TV

Децата имат нужда и от много инструменти и ремонт на залата, в която се обучават, но на този етап най-голямата им мечта е да имат нов вибрафон, за да свирят любимия си джаз. Благотворителният коледен концерт ще се проведе на 19 декември от 19:00 часа в Епископската базилика на Филипопол (Голямата базилика) на бул. "Княгиня Мария Луиза" 2, гр. Пловдив.

За събитието няма предварителна продажба на билети, но всички желаещи да присъстват трябва да резервират билетите си от този линк: https://rentle.store/bobbyvalchev/shop и да ги заплатят в брой на входа на базиликата в кутиите за дарение. Даренията от входа ще се събират между 18.30 и 19.00 часа.

Как Аглея и Александър сбъдват мечтите си? За подкрепата на семействата им по пътя към успеха...Целият епизод на документалното предаване на WNESS TV "Изгряващи звезди", вече е онлайн и на Dir.bg.