След огромния успех на британско-американския сериал "Ченобил" на НВО, тази година идва и руската версия за трагичната история. Вчера излезе и първият трейлър, който обещава една не по-малко добра и интересна продукция.

По примера на първия телевизионен вариант, "Чарнобыль" ще бъде мини сериал, но ще има повече епизоди - общо 12. Жанрът му е определен като историческа драма и криминален, а на режисьорския стол стои Алексей Мурадов. Главните роли ще бъдат изпълнени от Игор Петренко, Димитрий Улянов, Надежда Михалкова и др.

Освен броя на епизодите, разлика ще има и в сюжета, като в него ще бъдат показани събитията, обхващащи периода от месец април до месец декември през 1986 г.

Действието ще покаже украинския отдел на КГБ на СССР, който разбира, че чуждестранните специални служби имат интерес към атомната електроцентрала в Чернобил. Тогава, за да открие разузнавача на ЦРУ - Алберт Ленц и да разбере повече за намеренията му, в града пристига Андрей Николаев - подполковник на руското контраразузнаване.

Макар че остава в историята на сайта IMDb като сериала с най-висок рейтинг, изпреварил дори "Игра на тронове", НВО версията на "Чернобил" не се размина с критики. Телевизионния канал НТВ обяви, че в продукцията съществуват определени идеологични и художествени несъответствия, както и редица клишета по адрес на Съветския съюз. За сметка на това го погвали за точно пресъздадената атмосфера на времето. Очевидците на произшествието в ядрената електроцентрала от 86-та, накарало мнозина смели мъже и жени да пожертват себе си, за да спасят Европа от катастрофални последствия, са на различно мнение. Те смятат, че сериалът на НВО пресъздава напълно достоверно случилото се.