Песента Waterloo на шведската група АББА прозвуча на едноименната гара в Лондон за 50-годишнината, откакто шведският квартет спечели с нея песенния конкурс на "Евровизия", предаде Асошиейтед прес.

Хор изпълни хита на лондонската гара, а в английския град Брайтън, където е проведен конкурсът на "Евровизия" през 1974 г., фенове организираха флашмоб танц за годишнината, добавя БТА.

Снимка: AP/БТА

Победата на "Евровизия" превръща АББА в най-успешната група, печелила този музикален конкурс, чието 68-о издание ще се проведе през май в родината на АББА, Швеция. Мелодичният диско поп на АББА ги издига на върха на класациите с милиони продадени албуми по целия свят.

Сценичният мюзикъл Mamma Mia!, създаден по песни на групата, е на 25 години и по него са заснети два филма.

Музикантите от групата не са се изявявали заедно на живо от четири десетилетия, но през 2021 г. издадоха албум - Voyage. Всеки ден фенове гледат дигиталните "АББА-тари" в хитовото шоу Abba Voyage, което се изпълнява в Лондон от 2022 г.

Четиримата музиканти от групата благодариха на феновете си в събота, като написаха, че е "главозамайващо" песните им да се предават от поколение на поколение и "все още да резонират по целия свят" и приемат това със смирение.

Снимка: AP/БТА

"Музиката, която откриваш и се научаваш да обичаш, когато пораснеш или дори по-късно през живота си, има свойството да остава с теб завинаги", казаха Агнета Фелтскуг, Ани-Фрид Люнгста, Бьорн Улвеус и Бени Андершон. "Ние споделяме това преживяване с вас и да знаем, че нашата музика се е превърнала в постоянна част от живота ви, е нещо прекрасно."

Тазгодишният финал на "Евровизия" ще се проведе на 11 май в Малмьо, след като шведската певица Лорийн спечели миналогодишния конкурс с Tattoo.