Няколко изпълнители влизат в историята на номинациите на наградите "Грами", които тази година бяха обявени на 10 ноември. Сред тях са Тейлър Суифт, Били Айлиш, Майли Сайръс, Оливия Родриго.

SZA води по брой номинации за "Грами" сред изпълнителите през 2023 г. с общо 9, съобщиха световните осведомителни агенции, цитирани от БТА. Плътно зад нея е Виктория Моне с номинации в 7 категории.

Фийби Бриджърс също е номинирана в 7 категории, като една от тях е за дует със SZA. Шест номинации има Оливия Родриго, включително за запис и песен на годината. По шест номинации имат кънтри звездата Бранди Кларк, певиците Били Айлиш, Майли Сайръс, Тейлър Суифт, както и продуцентът Джак Антоноф.

С хита си "Anti-Hero" Тейлър Суифт стана първият автор на песни в историята на наградите "Грами" със седем номинации за песен на годината. Досега тя бе наравно с Пол Маккартни и Лайънъл Ричи - с шест. С "Midnights" Суифт се изравнява с Барбра Стрейзанд по най-много номинации за жена в категорията за албум на годината. И докато Барбара ги получава за 24 години (1963 - 1986), Суифт го постига за 15 (2009 - 2023), пише "Billboard". Ако тя спечели, ще стане най-награждаваната в тази категория, повече от Франк Синатра, Пол Саймън и Стиви Уондър, които вече имат като нея по три грамофончета.

Снимка: AP/БТА

Друго явление тази година е филмът "Барби". Два хита от него са номинирани за песен на годината (авторска категория). Това са "What Was I Made For?" на Били Айлиш и "Dance the Night" на Дуа Липа. Саундтракът на "Барби" е едва третият в историята на "Грами" с две номинации за песен на годината - след "Цар Лъв" през 1994 г. и "Роди се звезда" (през 2018 и 2019 г.). Освен това четири от петте номинации за песен, написана за визуална медия са от "Барби". Единствената друга е за "Lift Me Up" на Риана от "Черната пантера: Уаканда завинаги". "Барби" има общо 11 номинации, пише АФП.

Виктория Моне получи седем номинации за "Грами". RnB певицата и автор на песни и преди е получавала номинации за наградите на Националната звукозаписна академии, но в други категории. Моне беше номинирана като продуцент за албум на годината през 2020 г. за работата си по "Thank U, Next" на Ариана Гранде. По това време тя е най-известна като хитмейкър за Гранде и Клое и Хали, макар че е привличала интерес и като певица. Този път е единствената водеща, номинирана и за най-добър нов изпълнител. Моне също така получи номинации за запис на годината и най-добра RnB песен "On My Mama", най-добро RnB изпълнение и най-добро традиционно изпълнение. Нейният "Jaguar ll" е с номинации за най-добър RnB албум и най-добро озвучаване на некласически албум (звуково инженерство).

С хита си "Flowers", който се съревновава за запис на годината, Майли Сайръс и баща й Били Рей стават едва третите баща и дете, които са номинирани в тази категория. Другите са Франк и Нанси Синатра и Нат Кинг Коул и Натали Коул. С баладата "What Was I Made For?" Били Айлиш е първата в историята на наградите "Грами" с четири номинации, преди да навърши 22 години. Рожденият й ден е на 22 декември. Тя спечели наградата с "Bad Guy" и "Everything I Wanted", а се съревноваваше с "Happier Than Ever" през 2021 г.

Оливия Родриго става първият изпълнител след Айлиш с номинации във всяка от големите три категории - албум, песен и запис на годината, с двата си първи студийни албума.

Снимка: Getty Images

Джак Антоноф има по две номинации за албум на годината (като съпродуцент на албумите на Суифт и Дел Рей) и песен на годината (за съавторство на песни на същите изпълнителки). Затова съвсем не е изненадващо, че той е номиниран за пета поредна година. Певицата Лейни Уилсън, която получи седем награди от Асоциацията за кънтри музика през последните две години, беше пренебрегната от Националната звукозаписна академия в категорията за нов изпълнител.