Певицата Идън Голан беше избрана да представлява Израел на "Евровизия", макар организаторите на песенния конкурс да са изправени пред призиви да забранят на страната да участва заради войната в Газа.

20-годишната Голан беше избрана в телевизионно шоу за таланти, след като изпълни "I Don't Want To Miss A Thing" на "Aerosmith", предава BBC.

Тя посвети песента на над 130-те израелски заложници, които все още за в плен в Газа. "Наистина няма да сме добре, докато всички не се върнат у дома", каза тя.

Но музиканти от няколко страни призоваха Израел да бъде спрян.

През декември Исландската асоциация на композиторите и лириците публикува изявление, в което се казва, че военните действия на Израел в Газа правят нейното участие недопустимо в събитие, "характеризиращо се с радост и оптимизъм".

Петиция, призоваваща Израел да не бъде допуснат, събра около 10 000 подписа - почти 3% от населението на страната. Ако на Израел бъде позволено да участва, Исландия трябва да се оттегли, се казваше в обръщението.

Във Финландия петиция, подписана от повече от 1400 професионалисти в музикалната индустрия, обвини техния национален телевизионен оператор Yle в двойни стандарти, заявявайки, че е сред първите, които са поискали забраната на Русия след нейното нахлуване в Украйна през 2022 г.

"Очакваме същата активна защита на ценностите и от Yle сега", казаха те.

Музиканти от Норвегия и Дания са написали подобни писма, докато шведско отворено писмо - подписано от поп звезди, включително Robyn, Fever Ray и First Aid Kit - обвини Израел във военни престъпления.

"Разрешаването на участието на Израел подкопава не само духа на състезанието, но и цялата мисия за обществена роля", пишат те.

Преди да бъде избран да представлява Обединеното кралство, Оли Александър също подкрепи изявление, обвиняващо Израел в геноцид.

По-късно израелски служител каза пред британския вестник "Telegraph", че аргументите са "абсурдни" и обвини Александър и неговите колеги, подписали споразумението, в "антиизраелски пристрастия".

Досега организаторите на Евровизия се съпротивляваха на призивите за изключване на Израел, заявявайки, че ситуациите в Украйна и Газа са различни.

"Сравненията между войни и конфликти са сложни и трудни и, като неполитическа медийна организация, не можем да ги правим", каза Ноел Къран, генерален директор на Европейския съюз за радио и телевизия, пред "New York Times".

"Разбираме загрижеността, но "Евровизия", не е състезание между правителства", добави той.

Голан е родена в Кфар Сава през 2003 г. Когато е на шест години, тя и родителите й се преместват в Москва за постоянно пребиваване поради работата на баща й, където прекарва 13 години. Баща й Еди е евреин-латвиец по произход, докато майка й Олга е еврейка-украинка.