Министерството на финансите на Израел няма да направи компромис и да внесе 12 милиона евро гаранция за провеждането на "Евровизия 2019".

Ръководството на обществената корпорацията за радио и телевизионно разпространение "Кан" поиска от правителството тази гаранция да бъде внесена от държавата. Срокът изтича днес, припомнят от БТА. Според министъра на финансите Моше Кахлон корпорацията "Кан", която се финансира за сметка на данъкоплатците, "може да преведе тази сума за минута".

Бюджетът на "Кан" за "Евровизия 2019" беше определен на 35 милиона евро, но в него не беше включена гаранцията, която първоначално трябваше да бъде внесена до 1 август. Срокът беше удължен с две седмици.

Платената гаранция се губи, ако конкурсът не бъде организиран от спечелилата го държава. Корпорация "Кан" обясни желанието си тя да бъде поета от държавата с това, че иначе би се наложило да уволни стотици сътрудници.

Победителка в тазгодишното издание на песенната надпревара в Лисабон стана представителката на Израел Нета Барзилай с песента "Toy". Затова страната получи правото да организира конкурса догодина. Проблемите обаче започнаха малко след това, когато премиерът Бенями Нетаняху заяви, че домакин ще бъде Ерусалим. Заради протести беше решено той да бъде организиран в друг град.