Има много красиви момичета по света, но не всяко попада под светлината на прожекторите. Грейс Кели, освен хубавица, е родена под щастлива звезда - тя превръща в супер актриса, носителка на "Оскар". Грейс е глобална модна икона. Жена, която борави с милиони. Тя играе твърдо. И преговаря още по-твърдо. Нейното решение да се омъжи за принц - плейбой, обаче, рязко слага край на кариерата й. При смъртта й, в завещанието на Грейс Кели се оказва, че тя има само $10,000 и порутена къща в Ирландия. Какво се е случило с милионите й?

Във филма "Изчезналите милиони на Грейс Кели", който дебютира по "Viasat History" днес от 22,10 часа, финансовият експерт Джема Годфри се опитва да проучи колко е спечелила актрисата по време на актьорската си кариера, дали е имала скрити активи и дали е била жертва на двойния стандарт спрямо жените в Холивуд.

Снимка: Getty Images

Дали трудната връзка с баща й й е коствала много? Каква е била истинската цена на внезапното прекъсване на кариерата й? Колко пари е направила за филмовите студиа? И как - дори след смъртта й - нейното име и образ все още генерират приходи?

Джема Годфри

Снимка: Viasat History

От детството й във Филаделфия до смъртта й в Монако и отвъд това - този филм разкрива истината за изчезналите милиони на Грейс Кели. 

В апогея на холивудската си кариера тя привлича милиони фенове. Всички искат да изглеждат като нея и по тази причина тя печели много пари. Някои изчисляват, че Грейс Кели е спечелила около $100 милиона долара, което я прави една от най-богатите жени в Америка. С брака си за принца - плейбой, обаче, тя прекратява кариерата си внезапно. А след смъртта й, се оказва, че не й е останало почти нищо.

Грейс е родена в богато семейство, но завещанието й, подписано през 1975 г., показва, че активите й в Америка са на стойност само $10,000. Майката на Грейс, която умира години по-късно, има имущество на стойност $2 милиона долара.

Embed from Getty Images

Кели не в добри отношения с баща си, освен това е вироглава, затова решава да загърби семейното богатство и да печели парите си сама. След кратка и успешна кариера като модел, тя бързо завладява Холивуд: само на 23 години вече играе в главната роля в "High Noon" редом до Гари Купър. Следва договор със студиото MGM.

Грейс получава по $750 на седмица, а ако снима три филма на година - и бонус от $20,000. Така за 7 години се очаква да е спечелила $273,000. След като взима Оскар за "The Country Girl", приходите й се увеличават и достигат $250,000. Те, обаче, липсват в завещанието й.

 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Тя открива своя принц в Кан през 1955 година и всичко се променя. Може би си е мислела, че като се омъжи за истински принц, животът й ще се превърне в приказка. Грешала: този брак не завършил с това, че живели дълго и щастливо. А защо решението на Грейс да се омъжи за принц Рение и да стане част от кралското семейство на Монако й струва милиони?

Embed from Getty Images

Сватбата се оказала скъпа: Грейс има да дава зестра, по-точно $2 милиона долара. Смята се, че $1 милион е платен от спестяванията на Грейс, а другият е взет от бъдещото й наследство. Тя не иска да моли баща си да плати зестрата й и тъй като плаща голяма част сама, това значително ощетява личното й състояние, натрупано от работата като актриса и модел. Като принцеса, обаче, би трябвало да е имала достъп до несметно богатство.

Грейс ражда три деца на Рение - Каролин, Албер, Стефани. 

Да влезе в обувките на кралска особа, обаче, означавало да поеме една много различна роля. Като кино звезда Грейс се наслаждавала на голяма свобода. Имала приятели и интимни партньори, но да е принцеса означавало да потисне собствените си желания и да служи на кралското семейство.

Embed from Getty Images

Грейс Кели изглеждала уловена в златна клетка. Искала да се върне в светлината на прожекторите на Холивуд, но кралската фамилия не й позволявала, защото "търговската й марка" вече била връчена на Монако. Всеки богат мъж или жена искал да живее там.

Когато Грейс умира през 1982 г., на 52 години, след катастрофа, целият свят е в шок. Според завещанието й, са й станали съвсем малко притежания. Каквото е имала, е било прехвърлено към децата й, кралският двор на Монако и за благотворителност.

Фондация "Принцеса Грейс", която подпомага болни деца и млади артисти, продължава да генерира милиони за благотворителност дълги години след смъртта й. Приходите идват от лицензиране на името и образа на Грейс Кели за луксозни марки. Така че, погледнато от друга страна, в крайна сметка тя оставя голямо наследство: емблематични филми, спомена за изяществото си и успешна благотворителна дейност.

Embed from Getty Images

Разказвачите

От бивш съветник на Арнолд Шварценегер и на правителството на Великобритания до бизнес експерт за "Good Morning Britain" и "Sky News", Джема Годфри е гръбнакът на този документален филм и ни превежда през историята на Грейс от начало до край. Към Джема се присъединява Д-р Луси Болтън, историк от университета в Лондон, с широк кръг интереси в областта на холивудските знаменитости, модата и звездите. Полезни насоки дават също Трейси Мартин, уважаван експерт по антиките, модерните колекционерски артикули и модата, както и Сюзън Ръмфит, един от специалистите на Antiques Roadshow на BBC.

Embed from Getty Images

Филмът съчетава невероятни архиви, анализи и интервюта, с които зрителя да се гмурне дълбоко във финансите на Грейс Кели, които разкриват една умна бизнес жена и филантроп с дългосрочна визия. Богатство от нови истории и случки хвърлят светлина към Грейс, Холивуд и невероятния й живот - от трудното детство във Филаделфия до златната клетка в Монако, казват от тв канала.