Кънтри песен със силно политически текст срещу елита в САЩ, пусната в социалните мрежи от напълно неизвестен селскостопански работник, оглави за първи път в историята ѝ музикалната класация за сингли Hot 100 на "Billboard", съобщават сайтът на изданието.

Оливър Антъни и неговата песен "Rich Men North of Richmond" изпревариха мегазвезди от ранга на Тейлър Суифт, Морган Уолън и Оливия Родриго и заеха първото място в седмичния чарт.

Според "Billboard" това е първият случай, когато автор на песен, който никога не се е появявал в класация, отбелязва подобно постижение.

Пуснатo в YouTube на 11 август и оглавила незабавно кънтри класацията в платформата iTunes на Apple Music, парчето е било стриймвана около 17,5 милиона пъти и изтеглено 147 000 пъти за седмица, според "Billboard".

Видеоклипът в YouTube с участието на Оливър Антъни - снажен червенокос мъж с гъста брада, облечен в зелена тениска, с акустична китара, преметната през рамо, който свири и пее на микрофон, е гледан 30 милиона пъти.

Текстът осъжда суровия живот на работническата класа и най-бедните на фона на привилегиите на богатите и елита на водещата световна сила.

Песента на Антъни, която по думите на изпълнителя отразява "безнадежността и разочарованието на нашето време", се хареса както на десни, така и на леви политически сили в САЩ, отбелязва задоеканската преса.

Второто и третото място в седмичната класация Hot 100 също се заемат от сингли на кънтри певци - "Fast Car" на Люк Кумс и "Last Night" на Морган Уолън, предава БТА.

Челната петица в списъка се допълва от Тейлър Суифт с "Cruel Summer" и Рема и Селена Гомес с "Calm Down".

В Топ 10 на чарта намират място още Оливия Родриго с "Vampire", рапърът Гъна с "Fukumean", Дуа Липа с "Dance the Night", Ники Минаж и Айс Спайс с ремикса на "Barbie World" от саундтрака на филма "Барби" и отново Родриго с "Bad Idea Right?"