Български фенове изпратиха отворено писмо до компанията Big Hit Entertainment, менажираща популярната корейска група BTS, с настояване тя да подведе под отговорност родното шоу "Като две капки вода" заради клевета.

Повод за недоволството на "армията" на музикантите стана реакцията на жури и водещи след изпълнението на Дара в последния лайв на предаването.

На отличничката от X Factor ѝ се падна нелеката задача да имитира BTS и по-конкретно Джимин. "Момичето само по себе си не направи нищо лошо", отбелязва се в писмото, изпратено до компанията от Туитър акаунт @vantaebts, зад който стои българка. Въпреки това отношението на водещи и жури показало признаци на расизъм и ксенофобия, което е "в остро противоречие с политиката на BigHit за запазване на достойнството на артистите".

"Те показаха неуважение не само към BTS и "армията" (феновете на групата - б.а.), но и към корейската култура като цяло", пишат още феновете.

До този извод те стигнали, заради коментарите на Хилда Казасян относно неясната полова принадлежност на изпълнителя Джимин. Димитър Ковачев-Фънки също попадна под обстрела на почитателите на групата с изказването си, че е "искал да се застреля" докато е гледал клипа на BTS към песента Boy With Luv.

Водещите Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека пък си заслужиха гнева на феновете с твърдението, че корейските изпълнители са хомосексуалисти. Гримът и облеклото им след изпълнението на Дара също показало липса на уважение към творчеството на групата, предвид, че били стереотипни, пише "Монитор".

Отвореното писмо стигна и до един от най-големите сайтове за K-Pop култура - Koreaboo. Позициониран в Сан Франциско, САЩ, той публикува новини и анализи за корейско изкуство на английски език, като според авторите съдържанието му достига до 40 милиона души в 100 страни.

"Това очевидно не е първият път, в който шоуто е правило расистки или ксенофобски коментари. Преди това те са се подигравали още на Psy и Северна Корея", гласи част от публикацията в Koreaboo.

Статията отбелязва и че в шоуто неведнъж певците са се появявали гримирани и като чернокожи. Авторите на текста не изказват мнение дали това също се приема като вид дискриминация, но цитират публикации на зрители в Туитър, според които шоуто има "нулево знание" за проблемите на цветнокожите.

"Реакцията е малко преувеличена, това е просто хумор" - такава позиция изразиха от екипа на "Като две капки вода".

От там изтъкнаха, че никой не е пощаден от шеги, в това число и журито, и дори продуцентът на предаването - Маги Халваджиян. Категорични са, че няма да си наложат автоцензура в сценария, няма да ограничават и Хилда Казасян, Фънки и Юлиан Вергов в изказванията им, защото в противен случай "това няма да е същото шоу".

"Предаването е забавно и в него се смеем на всичко", допълват още от екипа на "Капките". И уточняват, че въпреки че съжаляват, че чувствата на написалите писмото са засегнати, към момента не смятат да излязат с официално извинение.