Лейди Гага, Риана, Даян Уорън си съперничат с Дейвид Бърн и Мицки, както и със създателите на хита от индийския филм "RRR" за наградата "Оскар" за най-добра песен от филм.

Даян Уорън получи 14-ата си номинация за "Оскар" за "Applause" от "Кажи го като жена". Лейди Гага се съревновава за отличието с "Hold My Hand" от "Топ Гън: Маверик" (заедно с Блъдпоп), Риана - с "Lift Me Up" от "Черната пантера: Уаканда завинаги" (заедно с композитора Лудвик Йорансон и режисьора Райън Куглър). Изненадващата номинация беше за Дейвид Бърн и Мицки заедно с Райън Лот за "This Is a Life" от "Всичко навсякъде наведнъж". Включването на хита "Naatu Naatu" от индийския епос "RRR" в номинациите за призовете "Оскар" обаче бе съвсем очаквано.

В тази категория се номинират не изпълнителите, а авторите и продуцентите. Така за песента "Applause" е номинирана не изпълняващата я звезда София Карсън, а Даян Уорън. Лейди Гага и Риана обаче са съавтори на песните си. Номинациите се правят от композиторите и текстописците, които са членове на Американската академия за кинематографично изкуство и наука, а за наградата гласуват всички нейни членове.

Това е четвъртата номинация за "Оскар" на Лейди Гага. Две от предишните са за песен - "Til It Happens To You" през 2016 г. (съвместно с Даян Уорън) и "Shallow" от "Роди се звезда" през 2019 г. Тя получи и номинация за най-добра актриса за ролята си в същия филм. Наградата спечели с "Shallow". "Hold My Hand" е емоционална балада. Тя беше номинирана и за наградите "Златен глобус" и "Изборът на критиците", но отстъпи на "Naatu Naatu".

Лейди Гага

Снимка: Getty Images

Риана е печелила много награди, но не и "Оскар". Тя има девет "Грами" и е номинирана за почти всяко отличие в музиката. "Lift Me Up" е емоционалното й завръщане след 6-годишна пауза. Песента е записана като почит към покойния актьор Чадуик Боузман, който изигра крал Т`Чала в "Черната пантера", но почина от рак на 43 години през 2020 г.

Риана

Снимка: БТА

При всичките си 14 номинации Даян Уорън е печелила почетна награда "Оскар" (през 2022 г.), но не и конкурсна. Тази година песента ѝ "Applause" беше отличена от Дружеството на композиторите и текстописците в категорията за песен от драматичен/документален филм, като тя беше предпочетена пред "Hold My Hand" на Лейди Гага, "Lift Me Up" на Риана и "Carolina" от "Където пеят раците" на Тейлър Суифт. Даян Уорън е въведена в Залата на славата на авторите на песни, предава БТА. Носителка е на награди "Грами", "Еми", "Златен глобус", "Полар". Сред най-известните й песни, номинирани за "Оскар", са "Because You Loved Me" от "Поверително и лично", "How Do I Live" от "Въздушен конвой", "I Don't Want to Miss a Thing" от "Армагедон".

Даян Уорън

Снимка: Getty Images

Дейвид Бърн и Мицки се смятат за силни претенденти редом с Лейди Гага. Той е печелил "Оскар" за оригиналната музика на "Последният император" през 1988 г. Лауреат е също на награда "Грами", "Тони", "Златен глобус" и е въведен в Залата на славата на рокендрола като член на група "Talking Hreads". Мицки е певица и композиторка, наречена "най-добрата млада авторка на песни в САЩ" през 2022 г. от в. "Guardian" .

Дейвид Бърн

Снимка: Getty Images

Повечето прогнози обаче са за победа на "Naatu Naatu" и авторите на хита М. М. Кееравани и Чардрабоз. Той е много запомнящ се и увеличи популярността на филма "RRR". Песента направи сензация с над 122 милиона гледания в Ютюб и вдъхнови предизвикателство да бъде възпроизвеждан акробатичният танц в ТikTok.

Мицки

Снимка: Getty Images