В основната конкурсна програма са намерили място 18 филма. Сред тях са ленти на майстори на киното като Брайън де Палма, Терънс Малик, Такеши Китано, Марко Белокио и др.

За голямата награда ще се борят филми от Италия, Франция, САЩ, Израел, Южна Корея, Япония, Филипините, Австрия.

Не по-малко прочути имена ще се представят в извънконкурсната програма. Ще се състои например премиерата на новата творба на американеца Спайк Ли, които засне документалния филм за Майкъл Джексън, на Робърт Редфорд, американски актьор, който се е заел и с режисура, а също на португалеца Мануел де Оливейра, навършил 103 години.

Тазгодишният международен кинофестивал във Венеция ще бъде открит с прожекция на филма "Фундаменталист въпреки волята си" на индийската режисьорка Мира Наир. Вероятно най-обсъжданият филм на кинофестивала във Венеция ще се окаже "The Master" на Пол Томас Андерсън. Филмовите критици, които са гледали откъси от лентата, твърдят, че сюжетът е завъртян около религиозен култ и приликата със сциентологията е очебийна. Филмът "Пиета" на южнокорееца Ким Ки Дук комбинира интимни страсти и религия, а американският режисьор Терънс Малик се завръща на европейската киносцена с лентата "To The Wonder", която заради сцените на голота и секс е забранена за лица под 17-годишна възраст без придружител. Председател на журито, което ще трябва да реши кой филм заслужава приза "Златен лъв", е режисьорът Майкъл Ман.

На откриването на фестивала във Венеция се очакват звезди като Бен Афлек, Джон Малкович, Хавиер Бардем, Пиърс Броснан, Клаудия Кардинале, Уинона Райдър и др. Фестът ще продължи до 8 септември.