"Warner Bros." започна своята глобална кампания по 100-годишнината на студиото, която се навършва на 4 април 2023 г. През следващите 12 месеца рожденият ден ще бъде отбелязан във всички канали и платформи, съобщават от българското представителство.

"Името "Warner Bros." е синоним на забавление и за нас е чест да празнуваме стогодишнината на това емблематично студио и богато наследство, което стартира от четиримата братя, които го основаха през 1923 г. През последните 100 години компанията създаде някои от най-разпознаваемите и обичани филми, телевизионни предавания и герои, измисляни някога, и е мястото за въздействащо разказване на истории, което едновременно определя и отразява нашата култура. Ние сме развълнувани от светлото и динамично бъдеще на нашата компания и докато се впускаме в нейния втори век, ще продължим да разказваме страхотни истории, които забавляват, информират и вдъхновяват публиката по цял свят", коментира Дейвид Заслав - главен изпълнителен директор на "Warner Bros. Discovery".

Компанията ще отпразнува и отбележи юбилея на студиото с документален филм от три части за неговата история, маратони и специални епизоди в над 40 локални мрежи и международни канали, посещения на снимачна площадка в студиото, премиери на червения килим и партита, фокус върху класическите филми на "Warner Bros." и други.

Снимка: АР/БТА/ Warner Bros.

Предвидена е и поредица от концерти на свещи в 100 града, отвеждащи феновете на музикално пътешествие през едновековното съществуване кино гиганта в градове по целия свят, включително Лос Анджелис, Ню Йорк, Лондон, Торонто, Мелбърн, Париж, Сингапур, Милано, Сао Пауло и Мексико.

TCM Classic Film Festival в Холивуд през април ще отпразнува ключови ленти и големи таланти от историята на "Warner Bros.", сред които "Казабланка", 50-годишнината на "Екзорсистът" с участието на режисьора Уилям Фридкин, "Драконът идва", както и световната премиера на ремастерираните "На изток от рая" и "Рио Браво".

Програмата включва още музейни изложби и възпоменателни прожекции с Академичния музей за филми в Лос Анджелис, възпоменателни прожекции в Националния музей на американската история Smithsonian, специална изложба за 100-годишнината като част от турнето "Warner Bros. Studio Tour Hollywood".

Снимка: iStock by Getty Images

Компанията, наложила се във времето като една от най-значимите в Меката на киното, е основана от Албърт, Сам, Хари и Джак Уорнър и е учредена на 4 април 1923 г., припомня БТА. Библиотеката на студиото се състои от повече от 145 000 часа, включително 12 500 игрални филма и 2400 телевизионни програми, съставени от над 150 000 отделни епизода.