Романтичната комедия "Когато Хари срещна Сали" от 1989 г. и "Железният човек" (2008), част от киновселената на "Marvel", са сред тазгодишните попълнения в Националния филмов регистър на САЩ, пишат задокеанските издания.

Библиотеката на Конгреса обяви, че сред 25-те филма, избрани за съхранение в регистъра, са също "Лак за коса" (1988) на Джон Уотърс, "Кери" (1976) на Брайън де Палма и "Сирано дьо Бержерак" от 1950 г. с участието на Хосе Ферер, който спечели награда "Оскар" за най-добър актьор за ролята си и стана първият латиноамерикански актьор, носител на престижното киноотличие.

Сред новите попълнения е и "Малката русалка" (1989), класическата продукция на "Disney" с песните на Алън Менкен и Хауърд Ашман за Ариел, която живее в морето, но иска да бъде човек.

Най-старата продукция, избрана тази година, е "Карнавалът Марди Гра" от 1898 г. - документална лента от епохата на нямото кино с най-ранните известни кадри от събитието в Ню Орлиънс. Копие от нея наскоро беше намерено в нидерландски музей на киното.

Заглавието, което е снимано най-скоро и е включена в тазгодишния списък на Библиотеката на Конгреса на САЩ, е "Приятелка" от 2011 г. на Дий Рийс.

Всяка година Библиотеката на Конгреса избира 25 филма, които са значими от културна, историческа и естетична гледна точка. Програмата е създадена през 1989 г. С новите попълнения Националният филмов регистър вече наброява 850 игрални холивудски продукции, документални ленти, независими кинотворби и ранни експериментални филми, предава БТА. За да бъдат включени в регистъра, продукциите трябва да имат най-малко 10-годишна история зад гърба си.