"Аватар: Природата на водата" - дългоочакваното продължение на касоразбивача на всички времена "Аватар" (2009), който тръгна по кината съвсем наскоро, вече фигурира в списъка с топ филми на годината на професионални организации като Американския филмов институт и Националния съвет на кинокритиците.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Сред откроените от професионалистите продукции са също "Топ Гън: Маверик", "Семейство Фейбълман" на Стивън Спилбърг, независимото екшън приключение "Всичко навсякъде наведнъж", чиято главна героиня се оказва последната надежда за спасяването на мултивселената, хорърът "Не!", историческата "Жената воин" за армията от жени бойци, защитнички на кралство Дахомей ...

Снимка: Forum Film Bulgaria

Кои продукции намериха място в списъците на професионалните филмови организации?

Преди броени дни избора си за филми на годината оповести Американският филмов институт (АФИ). Годишният списък на института не класира 10-те филма, но се счита за сериозен индикатор от кои продукции се очаква добро представяне на наградите "Златен глобус", понастоящем в "немилост" в Холивуд, след като бяха белязани от скандал, и разбира се на "Оскар"-ите.

Снимка: НВО

Топ 10 на Американският филмов институт (по азбучен ред на английски език) включва "Аватар: Природата на водата", "Елвис", "Всичко навсякъде наведнъж", "Семейство Фейбълман", "Не!", драмата "Тя каза" за разкритията срещу низвергнатия холивудски продуцент Харви Уайнстийн, "Лидия Тар" с Кейт Бланшет, "Топ Гън: Маверик", "Жената воин" и "Жените говорят".

Снимка: АР/БТА

Наблюдателите не пропуснаха да отбележат, че извън списъка на АФИ остават продукции като "Вавилон", "Тил", "Китът", "Вади ножовете 2".

Специална награда филмовият институт присъди на "Баншите от Инишерин" на майстора на черната комедия Мартин Макдона с Колин Фарел и Брендън Глийсън. Отличието се дава на творби с висока стойност, които не подлежат на избиране според критериите за наградите на АФИ. Призовете ще бъдат раздадени на традиционен гала обяд на 13 януари 2023 г. в хотел "Фор сизънс" в Бевърли хилс.

Американският Национален съвет на кинокритиците избра друго дългоочаквано продължение - "Топ Гън: Маверик", за филм на годината. Списъкът на професионалната организация с най-добрите филми на 2022 г. включва "След слънце", "Аватар: Природата на водата", "Баншите от Инишерин", "Всичко навсякъде наведнъж", "Вади ножовете 2", индийския епос "RRR", биографичната лента "Тил" за активистката Мейми Тил-Брадли, "Жената воин" и "Жените говорят".

Embed from Getty Images

Националният съвет на кинокритиците е основан през 1909 г. като организация с идеална цел, която подкрепя филмите като форма на изкуство и развлечение. Носителите на наградите се определят от над 100 кинодейци, преподаватели и студенти по филмово изкуство, почитатели на седмото изкуство.

През последните 30 години обявеният от Националния съвет на кинокритиците филм получава номинация за "Оскар" във водещата категория, с изключения веднъж на всяко десетилетие.

Сред отличените от професионалната организация се наредиха Мишел Йео (най-добра актриса за изпълнението си във "Всичко навсякъде наведнъж"), Колин Фарел (най-добър актьор за "Баншите от Инишерин), Стивън Спилбърг (най-добър режисьор за "Семейство Фейбълман"), Джанел Моне (най-добра актриса в поддържаща роля за "Вади ножовете 2"), Брендън Глийсън (най-добър актьор в поддържаща роля за "Баншите от Инишерин).

Embed from Getty Images

В началото на месеца "крак повлече" Дружеството на нюйоркските филмови критици, което избра за филм на годината "Лидия Тар" на режисьора Тод Фийлд с Кейт Бланшет като световноизвестната диригентка и композиторка.

Своята дума казаха и кинокритиците от Атланта, които избраха независимия феномен "Всичко навсякъде наведнъж" за филм на годината. Списъкът на организацията с десетте топ продукции на 2022 г. включва още "Семейство Фейбълман", "Баншите от Инишерин", "Лидия Тар", "RRR", "Топ Гън: Маверик", "Решение да си тръгнеш", "Жените говорят", "Вади ножовете 2" и "Не!"

Професионалната организация нареди сред отличниците си и дуото Даниъл Шайнерт и Даниъл Куан (най-добър режисьор за "Всичко навсякъде наведнъж"), Кейт Бланшет (най-добра актриса за "Лидия Тар"), Колин Фарел (най-добър актьор за "Баншите от Инишерин"), Джанел Моне (най-добра актриса в поддържаща роля за "Вади ножовете 2"), Джонатан Ке Куан - бившето дете звезда, което се прочу с филмите "Дяволчетата" и "Индиана Джоунс и Храмът на обречените" (най-добър актьор в поддържаща роля за "Всичко навсякъде изведнъж"), "Вади ножовете 2" (най-добър актьорски състав).

Баншите от Иншерин

Снимка: Getty Images

Асоциацията на афроамериканските филмови критици също обяви своя списък с топ филми на годината, начело на който очаквано са "Жената воин", "Черната пантера: Уаканда завинаги", "Тил" и "Сидни" за легендарния чернокож актьор, активист и носител на "Оскар" Сидни Поатие. Листата на професионалната организация включва също продукции като "Еманципация", "Вади ножовете 2", "Всичко навсякъде наведнъж", анимацията "Уендъл и Уайлд".

Снимка: Forum Film Bulgaria