Колин Фарел и Джак О"Конъл са звездите в новия лимитиран сериал "Северните води", като всички 5 епизода са налични за гледане в стрийминг платформата HBO GO.

"Северните води" е базиран на едноименния роман на Иън Макгуайър и е адаптиран и режисиран от Андрю Хей ("45 дни" " Уикенд").

Снимка: HBO България

Сериалът разказва историята на китоловен кораб от 19-ти век, който отплава за Арктика с убиец на борда. Действието се развива във Великобритания и арктическите води в края на 50-те години на 19 век. Годината е 1859 г. и ни повежда в историята на Патрик Съмнър (Джак О'Конъл) - бивш военен хирург, постъпил като корабен лекар на китоловна експедиция към Арктика. На борда той се сблъсква с майстора на харпуна Хенри Дракс (Колин Фарел) - жесток убиец, чиято липса на морал му помага да оцелее в бруталната реалност на света. Съмнър се надява да избяга от ужасите на миналото си, но се озовава в свят, управляван от мъже, и на злополучно пътуване с убиец-психопат на борда. От търсене на изкупление историята му се превръща в битка за оцеляване в суровата природа на Арктика.

Снимка: HBO България

Голяма част от снимките се правени на север от архипелага Свалбард, като актьорският състав и екипът работят изцяло във водите на Северния ледовит океан.

За да докара масивната физика на героя си Дракс, Колин Фарел вдигал големи тежести и увеличил храненията си, на осем на ден. Той не се е консултирал с треньор, а създал свой режим, след като изучавал ретро снимки на викториански боксьори и докери. Снимането на една сцена беше прекъснато, когато морж се промъкнал на снимачната площадка.

Актьорите и останалите членове на екипа живели в две лодки за 6 седмици и не могли да се къпят подобаващо. Заради студа и не могли да репетират. Понякога си правили импровизиран бар в дългите арктически нощи, но Колин и Джак О'Конъл оставали трезви.

Джак О'Конъл

Снимка: HBO България

 Режисьорът Андрю Хей казва:

"Романът на Иън Макгуайър описва ярко бруталната красота на арктическата среда и знаех, че трябва да се опитам да внеса подобен реализъм в сериала. Въпреки очевидните предизвикателства, снимането в Арктика изглеждаше най-добрият вариант. Исках да усетим хапливия вятър, лютия студ. Исках да уловя този страх, който идва от това, човек е толкова толкова далече от цивилизацията".

В сериала участват Джак О"Конъл като Патрик Съмнър, Колин Фарел като Хенри Дракс, Стивън Греъм като капитан Браунли, сър Том Кортни като Бакстър, Сам Спруел като Кавендиш и Роланд Мьолер като Ото. В роли виждаме още Питър Мълън, Филип Хил-Пиърсън, Кийрън Ъркхарт, Джонатан Арис, Стивън Макмилан и други.

Изпълнителни продуценти на сериала са Джейми Лоренсън, Хакан Кузета, Иън Канинг и Емил Шърман за See-Saw Films, Нив Фичман за Rhombus Media и Джо Макклелан за BBC.