Концерт в словашката столица Братислава събира на една сцена китариста на "Куин" Брайън Мей и изпълнителя на електронна музика Жан-Мишел Жар, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Събитието е на 12 май, а поводът е откриването на тазгодишния, седми поред фестивал Starmus, който събира в едно науката и изкуствата. Брайън Мей, който по образование е астрофизик, е един от основателите на фестивала.

Концертът под надслов Bridge from the Future ще се състои на брега на Дунав и ще бъде с безплатен достъп.

Нашата планета има нужда от учени, от артисти и от предприемачи, способни да инвестират познанията, визията и ресурсите си, за да позволим на следващото поколение да се развива в рамките на едно позитивно бъдеще, каза Жан-Мишел Жар пред АФП.

В продължение на пет дни в Братислава студенти и широката публика ще имат възможност да се срещнат с нобелови лауреати, учени, музиканти. Срещите са под егидата на антрополога и приматолог д-р Джейн Гудол.

Жан-Мишел Жар е посланик на добра воля на ЮНЕСКО. Сътруднича в рамките на своите възможности за прогрес в областта на образованието, науката и културата, това е мисията ми като активен гражданин и жител на нашата планета, коментира музикантът.

Бъдещето на планетата е главната тема на тазгодишното издание на фестивала Starmus, което ще се проведе от 13 до 17 май. Конференциите и дебатите ще засегнат теми като околната среда, изкуствения интелект, киберсигурността и космоса.