Aнимационната класика "Красавицата и Звяра", попаднала сред любимите детски продукции на няколко поколения, празнува 30-годишнина с телевизионно издание, предават чуждестранните издания.

Когато излиза по кината през 1991 г., екранизацията на популярната приказка на френската писателка Габриела-Сюзан Барбо дьо Вилньов, създадена от "Walt Disney", печели сърцата на публика и критици, а по-късно и номинация за "Оскар" за най-добър филм - първа такава за анимационен филм.

Специалната продукция, адаптирана за малкия екран, която отбелязва третото десетилетие от тази номинация, се надява да внесе нещо ново в историята.

"Красавицата и Звяра: 30-ти празник", излъчващ се в четвъртък по АВС и стриймван по "Disney+" на следващия ден, комбинира анимация и нови изпълнения на живо. Тази свежа версия идва с разнообразен актьорски състав, воден от носителката на "Грами" и "Оскар" певица H.E.R. в ролята на Бел срещу Звяра на Джош Гробан.

Изпълнителният продуцент Джон М. Чу, режисьор на ленти като "Луди богати азиатци" и предстоящото заглавие "Греховните", казва, че не се е опитвал да отправи послание, като е избрал H.E.R - чернокожа филипинка, за героиня, която е бяла в оригиналния анимационен филм.

H.E.R. и Джош Гробан

Снимка: АР/БТА

"Не ми беше хрумвало, докато не го обявихме официално. И тогава всички възкликнаха колко много оценяват това, а аз си казах "О, да, вярно, че е наистина страхотно". Но, честно казано, не беше умишлено", разказа Чу пред Асошиейтед прес.

Чу отдавна е впечатлен от пеенето и способността на R&B звездата H.E.R да свири на музикални инструменти, Той обаче не бил сигурен дали тя все пак ще се съгласи да се превъплъти в Бел.

Впоследствие се оказва се, че няма за какво да се тревожи.

Снимка: АР/БТА

"Тя е по-голям фен на "Красавицата на Звяра" от мен", каза той за изпълнителката, чието рождено име  всъщност е Габриела Уилсън.

Музиката и приказката вървят ръка за ръка и Чу, който миналата година пренесе "Във висините" на Лин-Мануел Миранда от театралната сцена на големия екран, изглежда гравитира към филмови мюзикъли, предава БТА. В съзнанието му мюзикълите на екрана не са допълнителна работа, а "още един език за изразяване на човешкия опит".

"Мисля, че "Красавицата и Звяра" никога не е бил само филм. Това е вечна история, която може да бъде интерпретирана и преоткривана отново и отново", каза той.