Представителката на Чехия Кристина Писзкова спечели титлата "Мис Свят 2024" на конкурса, проведен в Индия в събота вечер, предаде Асошиейтед прес.

Ясмина Зейтун от Ливан стана първа подгласничка сред 112 участнички в надпреварата, която се проведе в индийската столица на финансите и развлеченията Мумбай.

Снимка: AP/БТА

"Да бъда коронясана за "Мис Свят" е сбъдната мечта. За мен е голяма чест да представям страната си", заяви победителката, цитирана от БТА.

Снимка: AP/БТА

След като досегашната носителка на титлата Каролина Белявска от Полша ѝ предаде короната, чехкинята поздрави многобройната публика в конгресния център Jio World и прегърна някои от останалите участнички.

Снимка: AP/БТА

Събитието показа богатството на индийската култура, традиции, наследство, изкуства, занаяти и текстил пред голяма световна аудитория. Участниците бяха облечени с бродирани поли и блузи, а също танцуваха под звуците на популярни боливудски мелодии, отбелязва Асошиейтед прес.

Снимка: AP/БТА

Конкурсът "Мис Свят" се завърна в Индия за първи път от 28 години. Представителката на страната Сини Шети се нареди във финалната осмица. Шест индийки са коронясвани за "Мис Свят", като сред тях са Айшвария Рай през 1994 г. и Приянка Чопра през 2000 г.

Водещи на 71-вия конкурс за красота "Мис Свят" бяха боливудският режисьор Каран Джохар и носителката на титлата за 2013 г. Меган Йънг от Филипините.