Седем години след като предизвика един от най-големите скандали в Кан, датският режисьор Ларс фон Триер представи новия си филм "Къщата, която Джак построи" извън конкурсната програма на фестивала, предаде БТА.

Вижте снимки >>

Ларс фон Триер се стремеше да не привлича вниманието върху себе си след изявленията си през 2011 г., когато изрази симпатии към Хитлер по време не пресконференция за филма му "Меланхолия". Сега режисьорът произнесе само няколко думи, докато изкачваше стъпалата пред Фестивалния дворец преди прожекцията на новия му филм.

"Надявам се зрителите да усетят, че "Къщата, която Джак построи" е малко по-различен от предишните ми филми", каза той. "Да речем, че всичко е наред", допълни режисьорът, преди да бъде аплодиран при влизането си в залата и след края на прожекцията.

Филмът с времетраене над два часа половина е с участието на Мат Дилън в образа на сериен убиец. Редица сцени са изпълнени с насилие. Зрители побързаха да напуснат киносалона след една сцена, в която отрязват гърдите на жена, или след друга, в която убиват деца. Провокативният нов опус на Ларс фон Триер е разделен на 5 части, като всяка от тях проследява "инцидент", т.е. убийство. Филмът представя историята за серийния убиец Джак, кръстен Господин Съвършенство, който иска престъпленията му да са като произведения на изкуството. Зрителите постепенно научават какви са мислите му чрез разговорите му с непознат.

Представен първоначално като смешен заради обсесивно-компулсивните му смущения и натрапчивата му мисъл за почистване, Джак кръстосва пътищата със своя ван на фона на хитовете на Дейвид Боуи. Но с напредването на действието във филма започва да доминира ужасът. Представени са сцени с мъчения. За кратко се споменава за нацистка Германия чрез кадри с германски самолети и дори с Хитлер, докато Джак пояснява кои са неговите "икони".

След скандала през 2011 г. в Кан, режисьорът бе обявен за персона нон грата на Кроазет. Тогава филмът му "Меланхолия" остана в конкурсната програма и американката Кирстен Дънст спечели наградата за най-добра актриса за превъплъщението си в образа на депресирана младоженка. Но Ларс фон Триер, отличен със "Златната палма" през 2000 г. за филма си "Танцьорка в мрака", не бе канен повече в Кан.

Тази година дирекцията на кинофестивала реши датският режисьор да се завърне в Кан. Без да коментира поканата си в Кан, Ларс фон Триер изрази съжалението си по повод изказването си през 2011 г.

"Никога не съм бил и няма да бъда нацист - каза неотдавна той пред в. "Политикен", докато получаваше датска награда в областта на културата. - За мен ужасните последствия от въпросната пресконференция са свързани с няколко тревожни години. Случилото се ме научи да съм бдителен, когато се изказвам."