Често номинираната Даян Уорън и предишните лауреати Марк Ронсън, Андрю Уайът, Били Айлиш, Финиъс О'Конъл и Джон Батист си съперничат в много оспорваната категория за песен от филм на наградата "Оскар" с индианеца Скот Джордж от племето Осейдж .

Даян Уорън е номинирана за песента "The Fire Inside" от филма "Flamin' Hot". Тя се конкурира с авторите на две песни от филма "Барби" - Били Айлиш и Финиъс О'Конъл за "What Was I Made For?", и Марк Ронсън и Андрю Уайът за "I'm Just Ken". Джон Батист и Дан Уилсън са номинирани за "It Never Went Away" от "Американска симфония", а индианецът Скот Джордж за "Wahzhazhe (A Song For My People)" от "Убийците на цветната луна".

"Барби" е първият филм с две номинирани песни в категорията след "La La Land" преди седем години . Тогава и двете песни ("City of Stars" и "Audition") са написани от един екип с композитор Джъстин Хоруиц и текстописци Бендж Пасек и Джъстин Пол.  Сега авторите са различни. "What Was I Made For?" е номинирана и за награда "Грами" за песен на годината. Били Айлиш и Финиъс вече спечелиха с нея награда "Златен глобус". Те са лауреати на "Оскар" за оригинална песен за "No Time to Die" през 2022 г.

 "I'm Just Ken" е втората номинация за награда "Оскар" за най-добра песен на Марк Ронсън и и Андрю Уайът. Те вече са я печелили  с "Shallow" от "Роди се звезда" заедно с Лейди Гага и Антъни Росомандо.  "I'm Just Ken" спечели наградата "Изборът на критиците" миналата седмица. Марк Ронсън е лауреат на седем награди "Грами" като певец, композитор и продуцент.

"The Fire Inside" е 15-ата номинация на Даян Уорън за най-добра оригинална песен от филм. Това е седмата последователна година, в която композиторката и авторка на текстове получава тази чест, уточнява "Билборд". Единствената награда на Академията за кинематографично изкуство и наука, която тя е печелила, е почетен "Оскар" през 2022 г. Даян Уорън е въведена в Залата на славата на авторите на песни. Носителка е на награди "Грами", "Еми", "Златен глобус", "Полар".  Сред най-известните й песни, номинирани за "Оскар", са "Because You Loved Me" от "Поверително и лично", "How Do I Live" от "Въздушен конвой", "I Don't Want to Miss a Thing" от "Армагедон".   

Джон Батист, който преди три години спечели "Оскар" за съвместната си работа по саундтрака на анимацията "За душата"  заедно с Трент Резнър и Атикъс Рос, е номиниран за първи път в категорията за най-добра оригинална песен за "It Never Went Away" от "Американска симфония" - документален филм за една година от живота му. Батист е съавтор на песента заедно с Дан Уилсън. Двойката има и номинация за "Грами" за песен на годината, но за друг хит - "Butterfly."

"Wahzhazhe (A Song for My People)" от "Убийците на цветната луна" е изненадваща номинация. Тя е написана от певеца и композитор от племето Осейдж Скот Джордж. Той влиза в историята като първият коренен американец, номиниран в категорията.

В категорията за най-добра оригинална песен се номинират не изпълнителите, а авторите и продуцентите. Номинациите се правят от композиторите и текстописците, които са членове на Американската академия за кинематографично изкуство и наука, а за наградата гласуват всички нейни членове. Изборът им ще стане ясен на церемонията за наградите "Оскар" в Лос Анджелис на 10 март.