На страниците на #URBN ще пишем за всичко, което смятаме, че би било интересно за вас. От срещи с лицата на града до музика, коли, технологии и гурме. Няма как да изпуснем и седмото изкуство в неговата традиционна кино форма и в по-модерната му такава - на онлайн стрийминг услугите, като HBO, Netflix, Hulu, Amazon Prime и т.н. Днес Елица поставя началото и на новата поредица в URBN, в която ще ви даваме нашата гледна точка за най-стойностните и грабващи вниманието нови заглавия. А какво да очакваме от "A star is born", разберете по-долу.

Преди около 10 години светът научи за Лейди Гага. Никой нямаше да е чувал за Стефани Джоан Анджелина Джерманота, както е истинското й име, ако тази талантлива жена не беше решила радикално да се противопостави на възможността да си остане "нормална".

"Спомням си, че усещах силно раздразнение при мисълта, че трябва да се примирявам с това да съм "нормална" - с това да съм по-малко от това, за което съм родена. Затова и се впуснах радикално в насладата да изразявам себе си по възможно най-грандиозния начин", казва Гага в oбширно интервю пред редактора от американския Vogue Джонатан Ван Метер.

Снимка: БТА

През 2008-а тя започна да превзема света с денс хитове и откачените костюми, като например рокля от парчета месо. Сега Лейди Гага е на 32-години, живее в Малибу, в имение, закупено преди около 4 години, и казва, че за едно десетилетие се е променил не само целият й свят, но и "галактиката".

И докато остава доста резервирана относно личния си живот - като връзката с 48-годишния Кристиян Карино, пред Vogue Гага говори открито за "годишнината" на своята известност, за борбата си с менталните проблеми и, разбира се - за най-новата си роля в живота: тази на актриса.

За последните 10 години тя обобщава:

"Беше една безкрайна вихрушка. И когато съм в креативно или мечтателно настроение, тази вихрушка ме сграбчва като шейна с хиляда коня и ме дърпа напред и просто не мога да спра да работя..."

В началото на месеца беше премиерата на "Роди се звезда" (A Star Is Born) на Warner Bros Pictures, в който Лейди Гага играе Али, а Брадли Купър е Джаксън Мейн - влиятелен музикант, ментор, партньор - и в крайна сметка алкохолизирана и силно депресирана душа.

Това е четвъртият римейк на драматичния мюзикъл, който Холивуд прави. Първата версия излиза през 1937-а (в ролите Джанет Гейнър и Фредрик Марч). След войната, през 1954-а, излиза версията с Джуди Гарланд и Джеймс Мейсън, а през 1976 "Роди се звезда" e с участието на Брабара Стрейзънд и Крис Кристоферсън.

Според Гага обаче новият филм не е толкова "римейк", колкото "пътуващо през времето наследство".

Това е и дебютът на Купър като режисьор. Филмът работи на няколко нива: като драма, като мюзикъл, като романтичен филм и като един вид документален филм за съвместния дует Гага и Купър.

По искане на Гага всичките музикални сцени са снимани при изпълнения на двамата на живо. Някои от концертните сцени са заснети по време на кънтри фестивала в Айдахо, но повечето са по време на Фестивала в Гластънбъри, Англия. На кънтри фестивала двамата застъпват на сцената пет минути преди Уили Нелсън. В Гластънбъри снимат пред 80 000 души.

За ролята на рок звезда, която пие прекомерно и взема хапчета, Брадли Купър се научава да свири на китара, ходи на солфеж за гласа и се упражнява с уроци по пиано година и половина преди снимките. За филма той сам създава цели три песни.

"Всичко това заради Гага", признава той - "Тя наистина ми вдъхна самоувереност".

Самата Гага има опит като актриса в някои ранни видео клипове ("Telephone", "Marry the Night"), в няколко епизода на "Зловеща семейна история" (American Horror Story), заради които взима "Златен глобус" през 2016, и участия във филми на Робърт Родригез.

Но в "Роди се звезда" тя надхвърля себе си. А най-хубавото на филма е абсолютната химия между Гага и Купър, които играят влюбени.

Отзивите за филма вече са много добри. Шон Пен сподели, че "това е най-добрият, най-важният комерсиален филм", който е гледал за толкова години и описа актьорите като "чудо". Вероятно Гага, и Купър, а и самият филм ще бъдат номинирани за множество награди.

Снимка: БТА

Въпреки че свири на пиано от 4-годишна и пише песни, откакто е на 11, през цялото си детство Гага е мечтаела да бъде актриса. На 12 години тя взема уроци по актьорско майсторство в школата на Лий Страсберг и по-късно в Нюйоркския университет.

"Много ми харесваше, но се представях ужасно на прослушванията - бях прекалено нервна и просто не можех да бъда себе си".

Затова решава да продължи като музикант - и след година вече има подписан звукозаписен договор.

Била ли е нервна по време на снимките за филма?

"Разбира се, но знаех че трябва да си бъда аз, в сърцето си, за да пресъздам автентична игра".

Тя е и главен продуцент на саундтрака на "Роди се звезда". Основният идеен тандем зад всичките парчета са именно Гага и Купър, които работят рамо до рамо до блус продуцента Бен Райс и Лукас Нелсън, сина на Уили Нелсън.

През последните години около името на Гага се шумеше основно покрай изявленията й за психическото й здраве.

През 2016-а тя разказа в интервю за Today, че на 19 години е била нападната сексуално от музикален продуцент и че заради това години наред се бори с посттравматично стресово разстройство.

През септември 2017-а Гага съобщи в Twitter, че страда от екстремни нервни болки, заради фибромиалгия - сложен и недотам известен синдром, който тя мисли, че е придобит заради сексуалното нападение и че се задълбочава с времето. По-рано тази година тя трябваше да съкрати европейското си турне с десет шоута, заради този синдром.

Но в последно време Лейди Гага изглежда като олицетворение на здравето.

"Всеки ден е все по-добре", казва тя - "Защото имам фантастични доктори, които се грижат за мен."

Най-последното развитие в кариерен план за нея е подписаният договор за 100 млн. долара с MGM Resorts International. В рамите на него тя ще изнесе 74 шоута за две години във Лас Вегас в зала за 5 300 души. Програмата ще се нарича Lady Gaga Enigma и ще започне на 28 декември.

А Гага обобщава: "Винаги съм мразела стигмата около Лас Вегас, че е мястото където ходиш, когато си в края на кариерата си... Да съм момиче на Вегас е истинска мечта за мен. Това е нещо, което винаги съм искала да направя".