Кинозвездите се готвят за участие на живо в 93-ата церемония за наградите "Оскар" от Лос Анджелис, Лондон и Париж. Организаторите на церемонията поискаха номинираните да присъстват на едно от избраните места в различни точки на света, за разлика от виртуалните участия в церемониите за наградите "Златен глобус", "Еми" и БАФТА, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

"Манк" е с най-много номинации - 10, но е малко вероятно да се сдобие с награди във водещите церемонии в неделя вечер.

Вместо това се очаква "Земя на номади", "Минари" и "Ма Рейни: Майката на блуса" да триумфират в основните категории.

Основните елементи на церемонията ще са в Лос Анджелис. Тази година тя се организира два месеца по-късно от обикновено, след като пандемията забави наградния сезон в киното.

В Лос Анджелис събитията ще се развиват на две места - гара Юниън Стейшън и театър "Долби".

Номинираните британци ще се включат от кинотеатъра на Британския филмов институт в Лондон. В Париж ще е другото студио за номинираните французи.

През февруари церемонията за наградите "Златен глобус" се излъчваше от Ню Йорк и Лос Анджелис, но водещите и представящите наградите бяха в студио, а номинираните се включваха виртуално.

Организаторите на Оскарите държат на личното участие на живо и гарантират, че са положили усилия за безопасността на звездите.

Осем британци са номинирани в актьорските категории. Риз Ахмед получи първата си номинация за изпълнението на барабанист, който губи слуха си в "Без звуци в живота". Сър Антъни Хопкинс е номиниран за шести път в кариерата си за награда "Оскар" за ролята си в "Бащата". Хопкинс, който е на 83 години, е най-възрастният актьор, номиниран за най-добър актьор.

Гари Олдман е третият британец, който ще се конкурира с Ахмед и Хопкинс за "Оскар" за най-добър актьор за превъплъщението си в "Манк". Той триумфира в тази категория преди три години за ролята на Уинстън Чърчил в "Най-мрачният час".

Кери Мълиган е номинирана за изпълнението си в "Момиче с потенциал". Продукцията осигури на Емералд Фенъл номинации за най-добър филм, за най-добър оригинален сценарий и за най-добър режисьор. Мълиган ще мери сили с друга британка - Ванеса Кърби, номинирана за ролята в "Да намериш отново себе си".

Оливия Колман ще се бори за "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля за "Бащата" в конкуренцията на Мария Бакалова за "Борат 2", Глен Клоуз за "Елегия Хилбили", Аманда Сайфред за "Манк" и южнокорейката Юн Ю-джун за "Минари".

Даниъл Калуя и Саша Барън Коен са номинирани съответно за изпълненията си в "Юда и черният месия" и "Процесът срещу Чикаго 7". Саша Барън Коен е сред номинираните и за най-добър адаптиран сценарий за "Борат 2".

За Кери Мълиган семейният живот е по-значим от кариерата

Актрисата Кери Мълиган, номинирана за награда "Оскар" за най-добра актриса, смята, че семейният й живот и времето, прекарано със съпруга и децата им, са по-важни от кариерата й, съобщи Контактмюзик.

Мълиган, която е на 35 години и съпругът й, музикалната звезда Маркъс Мъмфорд, имат две деца - Евелин на 5 г. и Уилфред, на 3 г.

Снимка: AP/БТА

"Обичам работата си, тя е най-добрата на света, но е работа. Не може да е по-важна от момента, в който трябва да се прибера у дома", каза актрисата.

Тя споделя, че Никол Кидман е "вдъхновение" за нея през последните години. "Тя всъщност бе нещо като вдъхновение за всички нас в "Момиче с потенциал", каза актрисата, която е номинирана за ролята си в този филм. "Тя е просто необикновена. Тя е едновременно очарователна, привлекателна и ужасяваща. Според мен е висша класа".

Мълиган, родена в Лондон, е номинирана за първи път преди повече от десет години за ролята си в "Съзряване".