Повечето филми са изпълнени с най-различни интересни детайли, майсторски преплетени в техните сцени. На пръв поглед тези подробности остават незабелязани от зрителите, чиято основна задача е да се съсредоточат изцяло върху действието на продукцията, която гледат, потапяйки се максимално в нейната история.

За щастие обаче днес човек има достъп до безброй заглавия, които може да изгледа отново. Стига да си е платил сметката за интернета, разбира се... Вече запознат със сюжетната линия на дадена лента, той може да открие доста неща, които преди неусетно са му се изплъзнали.

Ето и една малка част от тях:

"Хари Потър"

Колаж: Стопкадри на филма

Униформата на главните герои в поредицата за магьосника се променя в "Затворникът от Азкабан". В предишните два филма цветовете и раираните шарки на вратовръзките на учениците от дома "Грифиндор" са различни. Освен това в третата част на сагата, в облеклото им липсват сивите елеци с V-образни деколтета, които носят под своите мантии - причината за това е, че режисьорът Алфонсо Куарон е поискал от актьорите да носят дрехите така, както биха го сторили в реалния живот, когато са далеч от своите родители. По този начин прилежният и спретнат външен вид на възпитаниците на Хогуортс остава в миналото.

"Американски психар"

Снимка: Стопкадър на филма

В трилъра от 2000 г. Уилям Дефо (изпълнил ролята на детектив Кимбал) изиграва всяка от срещите си с Патрик Бейтман по три различни начина:

- няма представа, че стои срещу убиеца, който издирва

- започва да подозира, че Бейтман в престъпленията

- сигурен е, че е открил човека, който издирва

Кадрите обаче са монтирани така, че да подведат зрителите.

"Малката русалка"

Колаж: Стопкадър на филма / стопкадър YouTube

В анимацията на "Дисни", излязла през 1989 г., Ариел пее песен - израз на желанието ѝ да напусне своето водно царство и да стане част от света на хората. В даден момент тя отива до картина, изобразяваща жена, която държи в скута си череп, загледана в горяща свещ. Всъщност творбата е съвсем реална. Тя носи името "Магдалена с пушещия пламък" и е дело на френския художник Жорж дьо Ла Тур, който е последовател на Караваджо. Платното е нарисувано през 1640 г. и днес може да се види в Музея на изкуството в Лос Анджелис.

"Зад волана"

Колаж: Стопкадри на филма

Изображението, показващо историческия път "Route 66" в САЩ, красящо стената на кафенето, в което се срещат персонажите, е абсолютно същото като това на пощенската картичка в края на филма, която героят получава в затвора.

"Завръщане в бъдещето 3"

Снимка: Стопкадър на филма

Обличайки каубойски костюм в нетипични цветове, Марти казва: "Клинт Истууд никога не е носил нещо такова". Интересно е, че в този момент на стената до него е окачен плакат на лентата "Revenge of the Creature" от 1955 година, в която звездата от "Добрият, лошият и злият" прави своя актьорски дебют.

"Звезден прах"

Колаж: Стопкадри на филма

Примус винаги пътува сам, според почитатели на лентата това се дължи на факта, че в превод от латински името му означава "първи", докато Септимус, чието название се превежда "седми", през цялото време се движи в компанията на шест спътника.

"Трансформърс"

Колаж: Стопкадри на филма

Десена на бельото, което Шия Лабъф носи в една от сцените, е на малки роботи-трансформъри.

"Херкулес"

Снимка: Стопкадър на филма

В анимацията Хадес казва: "Момчета, отпуснете се. Това е само полувреме". Репликата, изречена точно в 46-ата минута, маркира средата на 92-минутния филм.

"Мъже в черно"

Колаж: Стопкадри на филма

Във втората част на поредицата агент Джей казва на агент Ти: "Ожени се и си направи куп наследници", след което му урежда среща със сервитьорка. В продължението на филма се появява същата жена, която вече е майка на няколко деца.

"Мулан"

Снимка: Стопкадър на филма

Всички анимационни ленти на "Дисни" са изпълнени с песни от началото до края, но в "Мулан" те звучат само до средата на филма, когато героите попадат на разрушено селище, чиито жители са избити. Създателите преценяват, че от този момент нататък историята трябва да стане по-мрачна, затова решават да махнат песните.