Холивудският режисьор Мартин Кембъл ще даде в Свети Влас награда от 50 000 евро на екип от български млади кинотворци. Това ще стане на 2 юли по време на официалната церемония по закриване на кинофестивала "Свети Влас филм фест", съобщиха организаторите му.

Embed from Getty Images

Мартин Кембъл ще е специален гост на церемонията за награждаването. Носител на шест награди БАФТА и считан за един от най-добрите режисьори на Обединеното кралство до средата на 80-те, той режисира едни от най-касовите филми в Холивуд. Кембъл е зад камерата на филми като "Казино Роял" и "Златното око" от поредицата за Джеймс Бонд, епичният романс "Отвъд граници" с Анджелина Джоли и Клайв Оуен, "Чужденецът", "Вертикална граница", "Маската на Зоро" и др.

Embed from Getty Images

В рамките на фестивала Мартин Кембъл ще връчи наградата "Danny Lerner Award" на екип от наши млади кино творци, като част от програмата за професионално обучение FilmForge на "Ню Бояна филм студиос".

Embed from Getty Images

До 30 юни 2022 г. всички желаещи да участват в конкурса, подаваха свой кратък сценарий за филм, не по-дълъг от 5 страници, който ще бъде оценен от професионално жури на "Ню Бояна филм студиос". Големият победител ще бъде обявен на церемонията утре. Той ще получи чек за 50 хил. евро и възможността да заснеме своя сценарий с безвъзмездното участие на професионален кино екип, организиран от FilmForge, информираха организаторите на феста.

До 2 юли форумът ще предложи най-горещите екшън заглавия за тази година. Тази вечер от 21 часа в Амфитеатър "Арена" в Свети Влас ще се излъчи най-чаканото продължение на "Топ Гън: Маверик".

Снимка: АР/БТА

В топ 5 влизат още "Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта", "Дюн", "Смъртта може да почака", "Обир по джентълменски" и др. Сред селекцията от филми се откроява и едно българско заглавие - "Жълт олеандър" на режисьора Лъчезар Аврамов. Премиерата на лентата беше през април 2022 г., а в ролите на тази елегантна черна комедия са Китодар Тодоров, Мариан Вълев, Стефани Ивайло и др.

"Свети Влас филм фест" се организира от "Диневи Груп" с подкрепата на Кметство Свети Влас и в партньорство с "Ню Бояна филм студиос".