Момичето, което не е допуснало нито една грешка на теста, е избрало да пише интерпретативно съчинение върху темата "От здравия разум до поетическото безумие в "Под игото". Отхвърлила възможността да предаде есе, защото по нейните думи: "Критериите за оценка при него не са еднозначни", пише Стандарт.

"Ходих на кандидатстудентски курс, но едва ли точно той ми е помогнал за резултата от матурата. Езикова култура не се натрупва за една година", разказва Любов Калоянова.

Абитуриентката от Втора немска гимназия ще кандидатства в Софийския университет и смята да опита да се реализира у нас. "Обмисляла съм следване в чужбина, както всеки на моята възраст, но в България ще се чувствам по-добре. Бих отишла в Германия евентуално за магистратура", казва тя. По нейните думи много от връстниците й, които отиват да учат навън, се връщат преждевременно било по финансови причини, било защото натоварването не е по силите им.

След завършването девойката е амбицирана да се занимава с медии, но "честни, които отразяват действителността неманипулирано и неповлияно". Не иска обаче да учи журналистика, защото предпочита да има по-здрава езикова база, на която да стъпи.

Любопитно е, че няма профил във Фейсбук. "Равнодушна съм към това и не чувствам натиск от приятелите си на всяка цена да вляза в социалните мрежи. Хората, с които общувам, са зрели", разказва Любов. Свободното си време момичето много често посвещава на българския фолклор - играе народни танци и събира песни от Пиринския край. Нейното мнение за чалгата не е крайно негативно, но, според Любов: "Ако това ти е идеалът, си изгубен."

Според нея една от причините връстниците й да не се справят толкова добре на изпита по български, колкото предишните випуски, е, че тази година той бе доста усложнен. "Процесът на занижаване на знанията обаче е изключително дълъг. Образованието ни има недостатъци, но не съм достатъчно компетентна, за да го критикувам. Просто не е намерена идеалната форма. На мен моето училище ми даде много, но най-важният фактор все пак е семейството".