Британски групa Coldplay за пореден път беше един от хедлайнерите на музикалния фестивал "Гластънбъри", като музикантите направиха огромна изненада за хилядите си почитатели.

Около 100 000 човека станаха свидетели на това как актьорът Майкъл Джей Фокс се появи на сцената в инвалидната си количка, за да свири на китара по време на изпълненията на парчетата Fix You и Humankind.

Coldplay влязоха в историята, като станаха първата група, канена да бъде хедлайнер на "Гластънбъри" цели пет пъти, като Крис Мартин посочи Майкъл като "главната причина" той и колегите му изобщо да съществуват като група.

63-годишният Майкъл, който вече няколко десетилетия се бори с болестта Паркинсон, е известен с музикалния си талант и свири на китара в емблематичния научнофантастичен филм от 1985 г. "Завръщане в бъдещето". Именно лентата вдъхновила Крис и момчетата да станат група.

"Основната причина, поради която сме група, е защото гледахме "Завръщане в бъдещето", така че винаги ще благодаря на нашия герой и един от най-удивителните хора на Земята, г-н Майкъл Джей Фокс. Благодаря ти много, Майкъл", заяви Мартин.

Двамата не за първи път свирят заедно на сцената. През 2016 г., по убеждаване на сина на Крис, Моузес Мартин, Майкъл Джей Фокс е поканен на сцената от Coldplay, за да създаде известната китарна сцена от "Завръщане в бъдещето".

По време на изпълнението двамата свирят на китара хита на Чък Бери - Johnny B Goode на Chuck Berry, имитирайки един от най-любимите моменти във филма.