"Калоян е едно съвсем обикновено дете, а това, което прави, си е в главата му. Не изискваше много специални обучения или тренировки", споделя пред Dir.bg Румяна Гешева, майка на четвъртокласника, който спечели "България търси талант" с убедителна преднина пред останалите полуфиналисти. 

"Леко е стеснителен, но не прекалено. Даже много иска да контактува с другите деца. Те по-скоро го харесват, но не могат да комуникират с него, защото той не може да играе с тях и може би затова понякога странят. Имаше и един малък процент деца, които го обиждаха, но вече всички го разпознават - по улиците, пред блока, радват му се и той е много щастлив. Най-важното е да е жив и здрав и да си намери още приятели и да се чувства добре", разкрива ни тя за Калоян Гешев.

По думите ѝ той не приема наградата като нещо, заради което "да се надува". Желанието му е да инвестира 50-те хиляди в пътуване и то идва от разказите на другите деца къде са пътували през почивките си. "Ние нямаме големи възможности да пътуваме и детето иска да разгледа", споделя още скромната и горда майка.  

По-любопитното обаче е не за какво иска да изразходи наградата си Калоян, а как стига до нея. Оказва се, че не му трябва много подготовка и това му се отдава с лекота. През 2018 г. се среща с Георги Георгиев, който си спечели прозвището "Мъжът калкулатор" с участието си в предишен сезон на "България търси талант". 

"В момента не ходи при г-н Георгиев. Просто преди няколко години открихме курс към Детската академия на науките, изкуствата и спорта и го заведох, за да видим дали това, което показва вкъщи, може да се развива и дали е истинско или нещо случайно. Там ходеше една година. Г-н Георгиев сега не преподава, но съвсем приятелски и безвъзмездно ни подкрепя, което приемаме като израз на доверие. В случая с шоуто също много ни подкрепи. Комуникираме си с него по телефона, по "Месинджър" и винаги, когато ни се налага, обръща внимание на Калоян. Даваше ни насоки и кое би било по-интересно за зрителите", казва още Румяна Гешева.  

Оказва се, че това, което изумява зрителите, са дисциплините, в които той така или иначе е добър и просто са му любими.

"Той си се занимава с нещата, които са му любими от скоростната калкулация, като събиране, изваждане, умножение и деление на точни и неточни числа, определяне на календарна дата. Тоест представихме това, което най-добре умее от всички тези неща. Старахме се и да е атрактивно и впечатляващо за предаването. Интересното е, че той го прави наум, без дори да записва някои от данните. Това, което той прави, господинът не може да го направи наум. Всекидневно си ги прави тези неща, но не като тренировка, а просто защото обича". 

Логично предполагаме, че учителите му по математика обожават Калоян. "Да, но в момента това, което учат, за него е елементарно", казва Румяна Гешева. 

Попитана дали има послание, което вижда като майка на толкова даровито дете, тя казва скромно: "Може би това, че специалните деца* не са по-лоши от другите. Нека не се отхвърлят, защото те не са по-различни - имат желание за приятели, както всички останали". И завършва: "Сърдечно благодарим на всички, които повярваха в чистотата на красивия ум". 

* Калоян е диагностициран с лека форма на генерализирано разстройство в развитието.