Прожекцията на британския филм на ужасите от поджанра слашър "Мечо Пух: Кръв и мед" ("Winnie the Pooh: Blood and Honey"), който трябваше да бъде пуснат в Хонконг, е отменена по технически причини, предава чуждестранната преса, позовавайки се на филмови сайтове.

От "Moviematic", които организираха прожекция на лентата за вторник вечерта, съобщиха за отменянето ѝ в профилите си в социалните мрежи. Няколко други медии също обявиха, че тя няма да се появи по големите екрани там, поне засега.

Разпространителят на продукцията в Хонконг - "VII Pillars Entertainment", не отговори веднага на молбите за коментар. На страницата му във Facebook има съобщение, че временно не могат да бъдат закупени билети.

В миналото главният персонаж, първоначално замислен от английския писател A. A. Милн, е бил под прицела на китайските цензори заради мемета, които сравняват тромавото мече с президента Си Цзинпин.

Сравненията започнаха през 2013 г., когато държавният глава посети САЩ и се срещна с тогавашния си колега Барак Обама. По това време някои онлайн коментатори се "хванаха" за приликата им с Мечо Пух и Тигъра.

Нов закон за цензурата в бившата британска колония влезе в сила през 2021 г., предава БТА. За някои филми, които "одобряват, подкрепят, прославят, насърчават и подбуждат към дейности, които могат да застрашат национална сигурност", беше наложена забрана да бъдат показвани в китайския специален административен район.

Две ленти отпаднаха от тамошния международен филмов фестивал миналата година, след като не получиха одобрение от властите.

Отмяната на прожекцията идва в момент, когато Хонконг е домакин на местното издание на панаира за съвременно изкуство "Art Basel", а властите се стремят да го популяризират като оживен културен център.