Церемонията за наградите "Златен глобус", наричана "партито на годината", този път ще поднесе само ястия на растителна основа.

Вижте снимки от наградите >>

По този начин присъждащата наградите Асоциация на чуждестранната преса в Холивуд иска да насочи общественото внимание към храната, която консумираме, и нейното изхвърляне, съобщава Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

"Има ли начин, ако не да променим света и да спасим планетата, то може би ще успеем със златните глобуси да изпратим сигнал и да привлечем вниманието към темата за климатичните промени" - каза президентът на асоциацията Лоренсо Сориа. - Храната, която ядем, начинът, по който я отглеждаме, начинът, по който изхвърляме храната, са сред основните фактори за засилване на кризата с климата".

Матю Морган, изпълнителен директор на х-л "Бевърли Хилтън", където ще е церемонията за наградите "Златен глобус, каза, че промяната в менюто първоначално е била изненадваща. Той обаче призна, че тя ще изпрати позитивно послание.

За предястие на церемонията на 5 януари ще бъдат предложени скалопини от гъби кладница, ризото с диви гъби, запечено червено и зелено брюкселско зеле и моркови. Второто ястие ще е студена супа от жълто цвекло.

Матю Морган напомни, че в менюто на церемонията през предишните години вече е имало вегански ястия и промяната в крайна сметка само внася "малко цвят и оживление" в чиниите.