Епични продукции от поредиците "Междузвездни войни" и "Властелинът на пръстените", както и филми с участието на певицата и актриса Дженифър Лопес и покойната афроамериканска звезда Сисъли Тайсън, са сред тазгодишните попълнения в Националния филмов регистър на САЩ.

Библиотеката на Конгреса обяви, че сред 25-те филма избрани за съхранение в регистъра, са "Междузвездни войни: Завръщането на джедаите" (1983), "Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена" (2001), хорър класиката "Кошмари на Елм Стрийт" (1984).

Сред новите заглавия в списъка са също биографичната лента "Селена" (1997) с Дженифър Лопес в главната роля, както и драмата "Sounder" (1972) с афроамериканската актриса звезда на Бродуей Сисъли Тайсън, която почина в началото на годината.

От Библиотеката на Конгреса отбелязват, че тазгодишната селекция обхваща период от почти 120 години. Най-старият сред избраните филми е "Парадът на братята Ринглинг" от 1902 г.

"Филмите допринасят за отразяването на нашата културна история и творчество и ни показват нови начини да се вгледаме в себе си. Националният филмов регистър пази нашето кинонаследство. Горди сме да добавим още 25 филма тази година", се посочва в изявлението, направено от директорката на Библиотеката на Конгреса Карла Хейдън.

Няколко филма в тазгодишния списък засягат темата за расово мотивираното насилие - "Убийството на Фред Хамптън", "Кой уби Винсънт Чин?" и "Реквием-29".

Две анимационни продукции намират място в регистъра - отличената с "Оскар" анимация "УОЛ-И" (2008) на студио "Pixar" и "Цветя и дървета" (1932) на "Disney".

Всяка година Библиотеката на Конгреса избира 25 филма, които са значими от културна, историческа и естетична гледна точка. Програмата е създадена през 1989 г. С новите попълнения Националният филмов регистър вече наброява 825 игрални холивудски продукции, документални ленти, независими кинотворби и ранни експериментални ленти, предава БТА. За да бъдат включени в регистъра, филмите трябва да имат най-малко 10-годишна история зад гърба си.